Riscul%20de%20nerambursare | Educatie financiara

cauta

Riscul%20de%20nerambursare

Trimite unui prieten Versiune print

Investitii

Antreprenoriat

Trimite unui prieten                             Campurile marcate cu * sunt necesare

Numele tau *:

Adresa ta de email *:

Numele prietenului tau *:

Emailul prietenului tau *:

Mesaj aditional:

 

Riscul de nerambursare reprezinta probabilitatea de a suferi o pierdere datorita nerecuperarii sumelor imprumutate si/sau a dobanzilor aferente acestor sume. Acest tip de risc este asociat in general creditelor, fapt pentru care este numit si risc de creditare sau risc de insolvabilitate a debitorului.

In plus, riscul de nerambursare este strans corelat cu riscul de reinvestire, care presupune inregistrarea de pierderi datorita faptului ca prin neancasarea la termenul si in volumul stabilit a sumei imprumutate si a dobanzilor aferente, sumele respective nu pot fi reinvestite la timp, pierzandu-se astfel dobanda pentru perioada de intarziere.

Din punct de vedere individual, trebuie sa constientizam, sa evaluam si sa gestionam acest tip de risc atat din perspectiva celui care acorda imprumutul, cat si din perspectiva aceluia care il solicita.

Trebuie sa analizam activitatea persoanelor sau firmelor pe care le imprumutam si sa evaluam factorii care ar putea influenta negativ aceasta activitate, putand periclita rambursarea ratelor creditului in volumul si la termenul stabilit.

Perioada de acordare a imprumutului este foarte importanta, cu cat aceasta este mai mare, riscul fiind mai ridicat, si implicit prima de risc pe care trebuie sa o includem in costul creditului (dobanda).

De asemenea, modalitatea de rambursare a creditului are importanta, un imprumut pe deplin amortizat (cand atat suma imprumutata (principalul), cat si dobanda sunt incluse in rata de plata), fiind mai putin riscant decat un imprumut in care ratele de plata sunt constituite numai de plata dobanzii, urmata in final (odata cu ultima rata a dobanzii) de plata principalului, chiar daca ambele imprumuturi sunt acordate pe aceeasi perioada. Exista si situatii in care plata dobanzii se solicita odata cu acordarea imprumutului, fiind urmata ulterior doar de rate constand din plata principalului.

Existenta garantiilor si tipul acestora este un alt factor de maxima importanta in decizia de acordare a unui credit si in costul acestuia, insa despre acestea puteti afla in materialele urmatoare.

Sursa: FinMentor


Top

dezvoltat de Web Media Bacau