Sursa: FinMentor

Data: 18/07/2011

Instrumente financiare derivate

Instrumentele financiare derivate (IFD) sunt fie blamate, fie extrem de apreciate. Un lucru este insa cert: utilizarea lor poate aduce castiguri considerabile in conditiile in care mecanismul lor de functionare este pe deplin inteles, dar si al asumarii unor riscuri corespunzatoare.

Va invitam sa parcurgeti toate subiectele dedicate IFD-urilor pe Finmentor. Veti decide in final care dintre citatele urmatoare surprind mai bine esenta derivatelor:

"Instrumentele financiare derivate sunt arme financiare de distrugere in masa" – Warren Buffett

"A da vina pe derivate pentru pierderile financiare este la fel cu a invinovati masinile pentru accidentele cauzate de soferii aflati sub influenta alcoolului" - Christopher L. Culp Ph.D., Managing Director – Risk Management Consulting Services

Grafic crescator marit cu lupa"Trebuie sa evitam tentatia de a demoniza instrumentele financiare derivate, caci ele sunt unelte vitale in pietele financiare moderne. Utilitatea lor in managementul riscului este atat de mare, incat daca nu ar fi existat, cu siguranta ca ar fi trebuit sa le inventam" - Arthur Levitt, fost presedinte al SEC (echivalentul american al CNVM)

Instrumentele financiare derivate (IFD) (engl. derivatives) sunt acele instrumente financiare a caror valoare deriva din evolutia unui instrument de baza, numit activ suport (engl. underlying asset). Instrumentul derivat se comporta ca un contract intre parti. Tranzactionarea unui instrument financiar derivat inseamna deschiderea unei pozitii (open position). Pozitia deschisa poate fi de cumparare: Long, respectiv vanzare: Short

Drept suport pentru derivate poate fi orice activ sau eveniment a carui evolutie viitoare nu poate fi cunoscuta cu precizie. Cele mai uzuale active suport pot fi: marfuri (cereale, aur, petrol, etc), alte instrumente financiare (actiuni, obligatiuni, valute, etc), dar si diferite valori, masuratori sau indicatori care vizeaza evenimente sau statistici, cum ar fi indici bursieri, indicatori de volatilitate. Aceasta ultima categorie de active suport este extrem de variata, printre variabilele folosite putand fi chiar si diferite elemente caracteristice ale starii vremii, cum ar fi numarul de zile ploioase sau numarul de zile insorite intr-o anumita regiune.

La nivel mondial sunt folosite pe scara larga urmatoarele tipuri de produse derivate:

Derivatele pot fi utilizate in diferite moduri. Majoritatea investitorilor institutionali le utilizeaza ca instrumente de acoperire a riscului, folosind tehnici de hedging. In anumite circumstante exista si posibilitatea de a folosi instrumentele derivate pentru a face arbitraj (link catre ARBITRAJ, Finlearning), modalitate de securizare a unor castiguri cu riscuri minime. Cu toate acestea, si speculatiile avand la baza derivatele atrag din ce in ce mai multi utilizatori.

Comparativ cu actiunile, un avantaj incontestabil al produselor derivate este posibilitatea de a "paria" pe scaderea activului suport, prin initierea de pozitii short. In timp ce un jucator la o bursa unde nu exista "vanzarea in lipsa" nu are decat posibilitatea de a cumpara o actiune, si apoi sa astepte ca pretul actiunii sa creasca, contractul futures pe acea actiune ii permite respectivului speculator sa inceapa prin deschiderea unei pozitii short. O caracteristica esentiala a derivatelor este posibilitatea de tranzactionare in marja. Astfel, blocand doar un procent din valoarea activului -de obicei intre 10% si 20%-, investitorul beneficiaza de asa numitul "efect de levier". Acest mecanism ofera posibilitatea realizarii unor randamente spectaculoase, insa riscurile tranzactiilor in marja sunt la fel de ridicate. Din acest motiv, recomandam cu tarie folosirea ordinelor de tip stopare a pierderilor (stop-loss). Un alt aspect important este money-managementul, care trebuie sa fie adaptat specificului produselor tranzactionate. In Romania exista posibilitatea tranzactionarii diferitelor produse derivate atat la BVB, cat si la SIBEX. SIBiu stock Exchange (intitulata pana de curand B.M.F.M.S) a introdus primele instrumente derivate –contracte futures pe un indice propriu, BMS1- inca din vara anului 1997, iar in 1998 s-au introdus si optiunile. Vedetele actuale la SIBEX, alaturi de traditionalele contracte avand drept activ suport actiunile SIF5 – DESIF5, sunt contractele DEDJIA_RON si, mai nou EUR/USD_RON. Derivatele disponibile la BVB nu sunt foarte lichide, insa bursa de la Bucuresti ofera investitorilor alaturi si o alta categorie de instrumente deosebit de interesante: produsele structurate.