Sursa: FinMentor

Data: 19/07/2011

Ce sunt actiunile

Bursa de valori reprezinta o institutie cheie in lumea investitiilor. In ringul bursei se realizeaza o varietate de tranzactii. Dintre toate instrumentele tranzactionate pe piata de capital, actiunile (engl.: stocks, shares) constituie cel mai popular plasament. Dupa cum reaminteste Peter Lynch, detinerea unei actiuni inseamna o participare in capitalul social al societatii comerciale emitente: "Desi uneori se uita prea usor, o actiune nu este un bilet la Loto ... actiunea te face co-detinator al unei afaceri".

De aceea este important ca, inainte de a aborda tehnicile stock marketde analiza si predictie a evolutiei actiunilor, ce sunt prezentate in sectiunile Analiza Fundamentala, respectiv Analiza Tehnica, sa trecem in revista cateva notiuni de baza referitoare la actiuni, chiar daca aceste concepte par mai aride sau mai putin spectaculoase. Detinerea de actiuni ale unei companii (emitent) confera urmatoarele drepturi:

În prezent in România exista doua burse prin intermediul carora se tranzactioneaza actiuni:

Pretul de tranzactionare al actiunilor este influentat de o multitudine de factori:

In incheiere recomandam oricarui investitor sa nu piarda din vedere niciodata adevarul exprimat in urmatorul citat apartinand lui R. Rivkin: "Inainte de a cumpara o actiune e bine sa te intrebi daca ai fi dispus sa cumperi intreaga companie."