Sursa: Finmentor

Data: 18/07/2011

Contractele futures pe intelesul tuturor

Contractul futures reprezinta o intelegere intre un cumparator si un vanzator prin care cei doi se obliga sa cumpere / respectiv sa vanda o cantitate standard de active la o data ulterioara, numita "scadenta", si la un pret stabilit in momentul intelegerii. Pietele comerciale futures moderne au aparut la jumatatea secolului XIX, momentul de referinta fiind crearea Bursei de Comert de la Chicago (Chicago Board of Trade, CBOT)  în 1848.

In urma cu circa 40 de ani, prin extinderea principiilor care guverneaza pietele futures pentru marfuri si asupra activelor monetare sau diferitelor titluri financiare derivatives3.jpg(bonuri de tezaur, obligatiuni, depozite în eurodolari, etc), au aparut contractele futures pe instrumente financiar-valutare (Financial futures). Acest tip de contracte au cunoscut o dezvoltare exploziva, operatiunile financial futures reprezentand în1990 peste 75% din volumul tranzactiilor la Chicago Mercantile Exchange (CME) si la Chicago Board of Trade (CBOT).

Desi mai exista in continuare si decontare fizica pentru unele tipuri de contracte futures, asa cum sunt cele pe marfuri: petrol, cereale, metale etc, in practica financiara livrarea activului suport si plata acestuia sunt inlocuite de decontarea contractului pe baza pretului activului suport pe piata pe care acesta se tranzactioneaza.

Este important de subliniat ca tranzactionarea la bursa a contractelor futures permite inchiderea lor si inainte de scadenta, la pretul din piata, eliminand inconveniente cum ar fi blocarea banilor pe o perioada determinata de timp sau imposibilitatea de a profita de o evolutie buna a pretului activului suport survenita inainte de scadenta. Practic inchiderea unei pozitii se poate face si la cateva minute dupa ce ea a fost deschisa, in conditiile in care speculatorul respectiv considera ca poate marca astfel un profit multumitor.

Avantaje ale contractelor futures

Dezavantajele contractelor futures

In continuare sunt prezentate cele mai importante clauze standardizate ale unui contract futures, cu exemple concrete de pe piata SIBEX: