Sursa: Finmentor

Data: 19/07/2011

Puncte tari si puncte slabe ale AT

Analiza Tehnica (AT) nu este "Holly Grail". AT nu este infailibila.  AT nu garanteaza succesul la bursa. Cu toate acestea, AT nu trebuie sa lipseasca din mixul elementelor utilizate pentru a avea succes pe termen lung in trading.

Reputatul specialist John Bollinger, creatorul binecunoscului indicator "Bollinger bands",  ce este disponibil pe marea majoritate a platformelor de tranzactionare online, a exprimat sugestiv unul dintre  avantajele importante ale AT: "Analiza tehnica functioneaza cu precizie deoarece oamenii se uita la ea. Si daca oamenilor le pasa, imi pasa si mie."

euro ron analiza tehnica. Semnale vanzare respectiv cumparare utilizand EMA si AO

Pentru o utilizare optima: ca o unealta ajutatoare in luarea deciziilor de tranzactionare, este mai intai necesara o trecere in revista atat a punctelor tari, dar si a punctelor slabe ale AT

PUNCTE TARI

PUNCTE SLABE

Numeroase critici aduse AT isi au originea in lumea academica, si se bazeaza pe ipoteza pietei eficiente (IPE), engl.: efficient market hypothesis (EMH). In esenta, conform IPE toate informatiile disponibile sunt deja reflectate in pretul actual, de aceea orice analiza facuta de AT asupra cotatiilor istorice este fara valoare, caci nu aduce nici un element nou.

Insistenta cu care anumiti teoreticieni neaga fara nici o diferentiere toate instrumentele Analizei Tehnice ar putea fi comparata -pastrand proportiile, desigur- cu infocarea cu care unii specialisti ai vremii sustineau ca niciodata un aparat mai greu ca aerul nu va putea zbura. Probabil ca adversarii AT ignora una dintre premisele sale de baza: istoria se repeta. Cu siguranta ca nici elementul cheie: faptul ca OAMENII sunt cei care tranzactioneaza, nu este evaluat corespunzator de catre contestatarii AT. Tocmai la  una dintre consecintele importante ale acestui aspect s-a referit John Bollinger in citatul mentionat in debutul articolului:  functionarea AT ca si o profetie care se autoindeplineste ("self-fulfilling prophecy").

Un aspect esential care influenteaza evolutia cotatiilor este psihologia participantilor la piata, iar instrumente de baza ale AT, cum sunt lumanarile japoneze (candlesticks), nivelurile de suport / rezistenta (support / resistance) - de care am vorbit deja la "puncte tari"-, precum si majoritatea formatiunilor grafice (patterns), surprind elemente importante de psihologie a investitorului.

Mai multe despre diferite instrumente extrem de utile oferite de AT gasiti in celelalte articole ale acestei sectiuni.