Sursa: Finmentor

Data: 23/07/2011

Teoria Dow. Fazele trendului major

Dupa cum am precizat, pentru teoria Dow miscarea primara este de maxima importanta. Fie ca este vorba despre o piata bull, fie bear, trendul principal poate fi descompus in etape, comune ambelor tipuri de piata. In continuare sunt enumerate cele trei faze, urmand apoi detalierea specifica fiecareia dintre cele doua piete:

Piata BULL. O piata primara bull este o piata ce are o crestere sustinuta, pe termen lung, cumparatorii fiind cei care domina.

dow 3 faze bull: acumulare,  participare,  exces,  eur/usd

In graficul de mai sus, al evolutiei cotatiei zilnice pentru perechea valutara Euro / Dollar, sunt bine puse in evidenta toate cele trei faze, despre care vom vorbi in continuare:

  1. Acumularea. Prima etapa a acestei piete poate fi usor confundata cu o reactie la ultima scadere ce tocmai s-a produs anterior. Deocamdata majoritatea investitorilor mai putin experimentati, si in general publicul larg, sunt in expectativa. Pesimismul, ce a fost excesiv la sfarsitul pietei bear, inca mai domina si la inceputul pietei bull. Majoritatea stirilor sunt defavorabile, iar cotatiile sunt in zona minimelor. Investitorii profesionisti incep sa acumuleze actiuni. Practic acum este momentul cel mai favorabil pentru cumparare, caci actiunile sunt in general subevaluate. Actiunile incep, una cate una, sa creasca. Mimimul curent depaseste minimul anterior (higher low). Trendul crescator este confirmat cand si maximul curent il depaseste pe cel precedent (higher high).
  2. Marea miscare (participarea publica) Cea de a doua etapa a unei piete bull este de cele mai multe ori si cea mai indelungata, fiind caracterizata totodata si de cel ma mare avans al preturilor. Este o perioada in care increderea investitorilor creste, bazata in special pe stirile majoritar pozitive dar si datele economice care confirma o situatie buna. Majoritatea tehnicienilor care au asteptat un semnal clar iau acum poziti long, dupa ce s- a confirmat inceputul unui trend primar crescator. Daca in faza precedenta au cumparat in general doar profesionistii, acum marea masa a publicului cumpara si participa astfel la castigul –relativ facil !-oferit tuturor in cazul acestei etape a piatei bull.
  3. Excesul. Rolurile se inverseaza in cadrul acestei etape: cumparatorii sunt investitorii neexperimentati, iar "smart money" ies din piata. Mecanismul este simplu: novicii, care au asistat pasiv la cresterile de pana acum, nu vor sa piarda oportunitatea unor castiguri ce par sigure, in timp ce profesionistii care au cumparat in prima etapa marcheaza acum profituri consistente, si se reorienteaza catre alte oportunitati. Pierzatorii sunt "frizerii", asa cum sunt denumiti cu un termen generic investitorii incepatori la BVB. Chiar si cei care nu sunt intrutotul de acord cu teoria Dow merita sa ia in considerare aceste trei faze, cel putin din perspectiva psihologiei investitorilor. Un alt argument solid este si ciclicitatea evolutiei pietelor. Cum spune intelepciunea chineza, excesul de YANG (bull) se transforma in YIN (bear).

      2. Marea miscare (participarea publica). Denumirea identica cu etapa similara din piata bull sugereaza o simetrie perfecta: tot mai multi participanti vand actiunile detinute, declinul pietei fiind din ce in ce mai clar. Miscarea este de durata mare, iar scaderile sunt ample.

      3. Panica. Smart money incep sa intre in piata, in timp ce marea masa a neprofesionistilor vinde fara nici un discernamant. Astfel se pierde din vedere un aspect esential: riscul unor viitoare scaderi importante nu mai este acum asa de mare. Putini mai tin cont de PER, alti indicatori fundamentali, sau semnalele Analizei Tehnice. Oricum stirile dominante sunt negative. Panica este sentimentul cel mai puternic ce umbreste ratiunea neinitiatilor. Piata va continua sa scada pana cand presiunea vanzatorilor se va diminua, fiind echilibrata de numarul in crestere al investitorilor care si-au pastrat calmul si decid sa intre la cumparare, avand in vedere un raport risc/ recompensa foarte bun. Va urma o noua piata bull ...

Inainte de a trece in revista etapele unei piete bear, prezentam in graficul urmator continuarea evolutiei perechii Euro / Dollar din exemplul anterior, validare concreta a teoriei Dow. Precizam ca este vorba de un caz real, la fel ca in toate graficele prezentate in Finmentor

Continuare grafic anterior, ilustrand declinul ce a urmat dupa epuizarea celor 3 faze ale pietei bull in cazul analizat: Euro/Usd, daily

 

Piata bear. Etapele sunt simetrice si intr-o piata caracterizata de un trend primar descrescator. Ele pot fi urmarite in graficul urmator, in care este reprezentata evolutia indicelui cel mai reprezentativ al bursei din NewYork: S&P 500:

Ilustrare teoria Dow: fazele trandului major descrescator: distributia, participarea publica si panica, in cazul indicelui SP500

 

  1. Distributia. La fel precum piata primara bull incepe cu o prima faza mai greu de depistat in primele stadii: acumularea, o piata bear debuteaza cu faza de "distributie". Investitorii versati, care au inceput sa vanda inca din zona maximelor fazei de exces anterioare, observa ca ultimul maxim este sub cel precedent (lower high), ceea ce semnaleaza o posibila reversare a trendului crescator anterior.Ei continua sa renunte la actiunile pe care le detin, fara insa a face miscari alarmante pentru marea masa a participantilor. Declinul nu este inca de loc evident. Multi jucatori sunt convinsi ca piata e inca bull. Frecvent apare o reactie secundara: o crestere a cotatiilor, ceea ce induce in eroare numerosi participanti mai putin avizati. Cu toate acestea, minimul care va urma este sub minimul anterior, ceea ce confirma reversarea trendului, respectiv intrarea in piata bear. Pierderile celor ce au cumparat in zona maximului anterior sunt deja considerabile.