Sursa: FinMentor

Data: 05/09/2011

Riscul de garantie

Riscul de garantie este un risc asociat riscului de credit, fiind reprezentat de posibilitatea aparitiei unor dificultati legate de valorificarea bunurilor aduse ca garantie in momentul acordarii creditului, in situatia in care cel care imprumuta nu ramburseaza creditul si nu plateste dobanzile aferente.

Evaluarea riscului de garantie se face in functie de valoarea garantiilor si de rapiditatea posibilitatii de valorificare a acestora (vezi si riscul de lichiditate).

Sunt considerate garantii cu siguranta maxima garantiile neconditionate si irevocabile emise de Ministerul Finantelor (cazul titlurilor de stat), scrisorile de garantie neconditionate emise de banci, biletele la ordin sau cecurile avalizate de banci, gajul cu deposedare (cazul amanetului), depozitele bancare in valuta sau in RON, precum si garantiile emise de Fondul Roman de Garantare a Creditelor.

Sunt considerate garantii cu siguranta medie ipotecile asupra cladirilor cu destinatie industriala (fabrici, ateliere), sau asupra spatiilor comerciale (magazine sau sedii), precum si asupra terenurilor din intravilan din orase mari si localitati turistice, bunurile mobile procurate din credite si cesiunile asupra creantelor din exporturi cu plata prin acreditive irevocabile emise de banci agreate.

Sunt considerate garantii nesigure cladirile cu destinatie de locuinta, stocurile de produse, semifabricate sau materii prime, ipotecile asupra cladirilor din zonele rurale si a terenurilor din extravilan si alte garantii.

Avand in vedere cele de mai sus, trebuie constientizata importanta garantiilor in usurinta acordarii sau primirii unui credit si in stabilirea costului creditului. De asemenea, trebuie constientizat faptul ca existenta garantiilor nu inseamna neaparat si obtinerea creditului, atata timp cat riscul de credit este ridicat, deoarece orice creditor de buna credinta este interesat de valorificarea capitalului propriu, nu de valorificarea garantiilor colaterale ale debitorilor, chiar daca acestea au si coeficienti de deducere din expunerea fata de entitatea de risc.

Puteti afla mai multe despre aceasta consultand legislatia financiar bancara sau apeland la noi pentru consiliere.