Sursa: Finmentor

Data: 25/07/2011

Contracte options - notiuni introductive

Optiunile (engl. options) reprezinta o categorie distincta si extrem de interesanta de instrumente financiare derivate. La fel ca in cazul contractelor futures, optiunile au la baza un activ suport, iar tranzactionarea lor necesita aceleasi doua parti: un cumparator (buyer/holder), respectiv un vanzator (writer/seller). Cu toate acestea, mecanismul de functionare al optiunilor se diferentiaza semnificativ fata de cel al contractelor futures, avand cateva caracteristici specifice.

Particularitatea esentiala a contractelor options este aceea ca ele creaza o asimetrie intre cumparatorul si vanzatorul optiunii. Astfel, riscul vanzatorului este nelimitat, in timp ce riscul cumparatorului se rezuma la suma platita drept prima.

Desi la prima vedere poate parea mai greoaie, urmatoarea definitie a optiunilor puncteaza toate caracteristicile importante ale acestora: contractele options reprezinta un acord intre doua parti -un vanzator si un cumparator-, prin care vanzatorul vinde cumparatorului, in schimbul platii unei prime, dreptul -dar nu si obligatia !- de a cumpara sau vinde un anumit activ, în anumite conditii (pret, termen de valabilitate).

Vom detalia in continuare toate conceptele importante cuprinse in definitia de mai sus, cu referire la optiunile tranzactionate pe piata reglementata, numite si "plain vanilla":

Cele doua operatiuni: cumparare, respectiv vanzare ce pot fi aplicate celor doua tipuri de optiuni: CALL, respectiv PUT, conduc la patru situatii distincte in care se pot afla cumparatorii, respectiv vanzatorii de optiuni: cumparare CALL vanzare CALL cumparare PUT vanzare PUT Graficele care prezinta rezultatul (profit sau pierdere), in functie de evolutia activului suport, pentru fiecare din cele patru situatii de baza posibile sunt prezentate in continuare:

cumparare CALL -  long CALL

1. Cumparare optiune CALL

 

 

vanzare call - short call

2. Vanzare optiune CALL

 

 

Cumparare put - long put

3. Cumparare optiune PUT

 

 

vanzare put - short put

4. Vanzare optiune PUT