Sursa: Finmentor

Data: 06/08/2011

Oscilatorul McClellan

Oscilatorul McClellan a fost dezvoltat la sfarsitul anilor 1960 de catre Sherman si Marian McClellan cu intentia de a defini mai precis ciclurile pe termen scurt ale indicilor bursieri. Prin definite, oscilatorul McClellan este construit din doua medii mobile, una de termen scurt (19-zile) si alta de termen mediu (39-zile) a diferentei dintre numarul actiunior in crestere si cele in scadere. In mare parte, este similar cu indicatorul MACD (moving average convergence divergence). In consecinta, la fel ca in cazul MACD-ul, oscilatorul McClellan va genera 2 tipuri de semnale, (1) crossovers si (2) divergente, despre care vom dicuta in detaliu mai jos.

Metoda de Calcul

Formula utilizata pentru calcularea oscilatorului McClellan este prezentata mai jos, impreuna cu un exemplu:

McClellan Oscillator = (MME-19z %Cn)t - (MME-39z %Cn)t

unde
% Cresteri Net (%Cn) = (AC - AS) ÷ (AC + AS)
MME-19z = [%Cnt - (MME-19z %Cn)] × 0.1 + (MME-19z)t-1
MME-39z = [%Cnt - (MME-39z %Cn)] × 0.1 + (MME-39z)t-1

In loc de a folosi diferenta neta dintre numarul actiunilor in crestere si cele in scadere, un raport procentual este calculat dupa cum este aratat in ecuatia (1). In acest mod, variabilitea oscilatorului va fi intodeauna continuta intre valorile de 0% si 100%, de altfel permitand o comparatie valorilor actuale cu cele istorice.

Calcul Indicator McClellan Oscillator (exemplu).jpg

Interpretare

In termeni simpli, oscilatorul McClellan poate fi considerat ca un indicator care cuantifica impulsul indicatorului AD, despre care am discutat intr-un articol anterior. Ori de cate ori media mobila de 19-zile creste peste cea de 39-zile, oscilatorul inregistreaza valori pozitive, semnalizand ca numarul actiunilor in crestere, pe termen scurt, depaseste numarul actiunilor in scadere. O interpretare opusa este valabila in cazul in care media mobila de 19-zile se afla sub cea de 39-zile. Simplu spus, un investitor trebuie sa cumpere in cazul in care oscilatorul McClellan este deasupra valorii zero, si sa vanda cand este in teritoriul negativ. Deseori, divergentele pozitive sau negative pot oferi unui investitor un semnal de avertizare timpuriu cu privire la posibilitatea unei inversari de trend. Pentru a defini modul in care un investitor este recomandat sa utilizeze astfel de semnale, vom incepe prin a considera prima categorie de semnale declansate de oscilatorul McClellan, care sunt cunoscute sub numele de "crossovers."

Crossover-uri Pozitive si Negative

Un "crossover" are loc ori de cate ori valoarea oscilatorului McClellan trece de la negativ la pozitiv, sau vice versa. Cateva exemple ale unor astfel de semnale sunt prezentate in graficele de pe pagina urmatoare alaturi de indicele BET-C.

Crossover Pozitiv

McClellan Oscillator - Bullish Crossover (taur).jpg

Crossover Negativ

McClellan Oscillator - Bearish Crossover (urs) .jpg

Dupa cum este evident, nu toate semnalele "crossover" marcheaza inceputul unei cresteri sau scaderi indelungate. In consecinta, ca si in cazul utilizarii altor indicatori tehnici, un investitor este sfatuit sa nu se bazeze exclusiv pe semnalele generate de oscilatorul McClellan, ci sa integreze si analiza fundamentala in decizia investitionala.

In general, orice semnal de "crossover" este imbunatatit prin existenta unei divergente prealabile, intre oscilatorul McClellan si indicele bursier. Spre exemplu, analizand al doilea dintre cele doua grafice anterioare, putem observa ca in perioada Noiembrie 2007 - Februarie 2008 indicele BET-C se afla pe un trend ascendent, in timp ce oscilatorul McClellan a inregistrat o divergenta negativa. Acest fapt a fost in scurt timp urmat de un "crossover" negativ, si de o scadere a indicelui BET-C de circa 30%. Daca un investitor ar fi considerat cu atentie fluxul stirilor economice la acel moment, impreuna cu faptul ca indicele BET-C se tranzactiona sub media mobila de 150-zile, atunci el ar fi procedat bine daca si-ar fi inchis toate pozitiile long, evitand astfel deprecierile ca au urmat.

Divergente Pozitive si Negative

Asa cum tocmai am discutat, a doua categorie de semnale generate de oscilatorul McClellan sunt divergentele pozitive si negative. Divergentele negative apar ori de cate ori noi maxime a unui indice bursier nu sunt confirmate de catre noi maxime succesive ale oscilatorului McClellan. Lucrurile stau invers in cazul divergentelor pozitive: indicele face noi minime, iar oscilatorul nu.

Este important de mentionat faptul ca semnalele de divergenta nu sunt la fel de robuste ca cele de "crossover," si prin urmare nu trebuie invocate deseori in deciziile de investitie decat in cazul in care sunt sprijinite de alti factori tehnici si fundamentali. Exista totusi cateva aspecte importante carora un investitor trebuie sa le acorde atentie, in scopul de a determina daca o divergenta, pozitiva sau negativa, are potentialul de a se materializa intr-o miscare semnificativa a unui indice bursier. Pe de o parte, dupa cum am mentionat anterior, un investitor trebuie sa astepte intodeauna un semnal de "crossover" inainte de a deschide o pozitie long sau short. In al doilea rand, o divergenta credibila va fi caracterizata de doua maxime sau minime a caror amplitudine ar trebui sa difere in mod semnificativ. Mai multe exemple ale unor divergente fiabile si deficitare, sunt prezentate in graficele ulterioare.

Divergenta Pozitiva

McClellan Oscillator - Divergenta Pozitiva.jpg

Divergenta Negativa

McClellan Oscillator - Divergenta Negativa.jpg

In figura anterioara, putem observa doua divergente negative, dintre care numai una este fiabila. Maximul istoric a indicelui BET-C inregistrat in vara anului 2007, nu a fost confirmat printr-un maxim succesiv a oscilatorului McClellan. Insa faptul ca diferenta dintre amplitudinea varfurilor consecutive a indicatoruli a fost de nedesluit, scaderea ulterioara a pietei nu a fost de mare amploare. Aceasta este un exemplu a unei divergente deficitare. In contrast, divergenta care a avut loc la sfarsitul anului 2007 poate fi considerata ca fiind fiabila, dupa cum se poate observa din amplitudinea varfurilor succesive a oscilatorului McClellan. Acest semnal a fost de asemenea insotit si de un set de stiri economice nefavorabile.

Concluzie

Un indicator care incearca sa cuantifice impulsul liniei de cresteri si scaderi (AD line), oscilatorul McClellan genereaza doua tipuri de semnale: "crossovers" si divergente. Divergentele pot avertiza un investitor ca trend-ul actual al unui indice bursier este pe cale de a se sfarsi, sau chiar urmeaza sa se inverseze, in timp ce semnalele de "crossover" au rolul de a confirma fiabilitatea acestor divergente. Deoarece majoritatea acestor semnale nu sunt 100% valide, este important ca un investitor sa caute confirmarea atat din analiza altor indicatori tehnici cat si fundamentali.