Sursa: Finmentor

Data: 07/09/2011

Insumarea McClellan

Insumarea McClellan este dedus din oscilatorul McClellan, care asa cum am mentionat in articolul precedent este un simplu indicator de moment al liniei de cresteri si scaderi. Insumarea McClellan reprezinta o adunare continua a valorilor oscilatorului McClellan; de aceea si el poate fi considerat ca fiind un oscilator. Singura diferenta dintre acesti indicatori este ca insumarea McClellan reprezinta un oscilator de moment pe termen lung, care genereaza semnale de cumparare si vanzare mai putin frecvente dar mai precise.

Metoda de Calcul

Formula utilizata pentru calcularea insumarii McClellan este prezentata mai jos impreuna cu un exemplu.

IMt = IMt-1 + Oscilator McClellant (MOt)

unde prima valoare a indicatorului (t=0) este reprezentata de valoarea oscilatorului McClellan.

Calcul Indicator McClellan Summation (exemplu).jpg

Daca ne amintim, in cazul oscilatorului McClellan, in loc de a utiliza valorile nominale ale diferentei dintre numarul de cresteri si scaderi, am calculat procentul actinilor in crestere, cu scopul de a normaliza toate datele istorice. O asemenea ajustare poate fi implementata si in calculul indicatorului McClellan Summation, dar nu este necesara, deoarece acest indicator este folosit in monitorizarea trendurilor de termen lung unde volatilitatea liniei de cresteri si scaderi (AD line) este mai mult sau mai putin constanta.

Interpretare

Din punct de vedere matematic se poate spune ca insumarea McClellan reprezinta integrala oscilatorului McClellan. Valori pozitive ale oscilatorului McClellan sunt asociate cu un trend ascendent al insumarii McClellan si vice versa pentru valorile negative. Exista doua tipuri de semnale pe care acest indicator le poate genera: intersectia indicatorului cu nivelul zero, si divergentele intre graficul indicatorului si cel al indicelui. In primul caz, atunci cand indicatorul trece de la valori negative la valori pozitive, semnalizeaza un trend crescator pentru piata de capital, favorizand taurii. In contrast, valori negative ale indicatorului favorizeaza ursii. In al doilea caz, in mod similar cu oscilatorul McClellan, un analist se poate uita dupa divergente pozitive si negative pentru a anticipa anumite inversari sau stagnari de trend.

Crossovers Pozitive si Negative

Pentru a inregistra o crestere deasupra sau sub pragul zero al insumarii McClellan ar trebui ca oscilatorul McClellan sa fi inregistrat mai multe valori pozitive sau negative consecutive. Acest lucru implica faptul ca semnalele de crossover ale insumarii McClellan vor fi initiate intodeauna cu intarziere.

Graficele de mai jos arata arata indicatorul McClellan Summation pentru Bursa de Valori Bucuresti, coroborat cu indicele BET-C pe parcursul mai multor ani de zile.

Crossover Pozitiv

McClellan Summation Crossover Pozitiv.jpg

Crossover Negativ

McClellan Summation Crossover Negativ.jpg

Sagetile negre din graficele anterioare marcheaza momentele cand a avut loc un crossover pozitiv sau negativ al indicatorului McClellan Summation. De exemplu, putem observa in figura 2 ca in luna Iulie a anului 2006 un crossover pozitiv a fost efectuat de catre acest indicator. Chiar data acest semnal nu a coincis cu minimele indicelui BET-C inregistrate cu o luna in urma, el putea fi interpretat ca un indiciu ca piata de capital s-a inscris pe un trend ascendent sustenabil. Intr-un mod similar, doua crossovere negative in lunile Ianuarie si Iulie ale anului 2008, au reafirmat ca noua piata bear inceputa la finele anului 2007 a ramas intacta, si ca orice revenire a indicilor bursieri trebuie privita deocamdata doar ca o oportunitate de vanzare.

Divergente Pozitive si Negative

A doua categorie de semnale care pot fi declansate de acest indicator sunt divergentele pozitive si negative, care deseori pot prefigura o inversare a unei piete pe termen mediu sau lung. La fel ca si in cazul oscilatorului McClellan, viabilitatea unor astfel de semnale va depinde in mare parte de urmatorii doi factori: puterea trendului actual al pietei si diferenta dintre amplitudinea deviatilor succesive. In plus, in cazul in care astfel de semnale sunt sprijinite in continuare de catre alti factori fundamentali si technici, exactitatea lor de prognoza va fi imbunatatita in mod semnificativ. Cateva exemple de divergente puternice si slabe, sunt prezentate in graficele urmatoare.

Divergenta Pozitiva

McClellan Summation Divergenta Pozitiva.jpg

Divergenta Negativa

McClellan Summation Divergenta Negativa.jpg

In primul dintre graficele anterioare putem observa ceea ce caracterizeaza o divergenta pozitiva puternica. In ultimele trei luni ale anului 2008 si inceputul anului 2009 cand indicele BET-C a fost in mijlocul unui declin accelerat, indicatorul McClellan Summation a format o serie de minime consecutive, a doua avand o amplitudine mult mai mica ca prima. Combinand acest lucru cu faptul ca indicii pietelor regionale (i.e. Polonia, Ungaria, etc.) nu inregistrasera o scadere sub minimele din Octombrie 2008, un investitor ar fi putut folosi acest semnal timpuriu pentru a cumpara actiuni din indicele BET-C.

Pe de alta parte, in figura desemnata "Divergenta Pozitiva" se observa o divergenta slaba care a avut loc la mijlocul anului 2002, cand indicatorul McClellan a inregistrat o pereche de varfuri succesive a caror amplitudine a fost aproximativ egala, in timp ce indicele BET-C se afla pe un trend ascendent puternic.

Concluzie

In timp ce oscilatorul McClellan urmareste miscarile de termen scurt si mediu ale unui indice bursier, indicatorul McClellan Summation este de folos in monitorizarea trendurilor mai indelungate, avand o durata de ordinul lunilor. Prin urmare, semnalele generate de acest indicator (crossovers si divergente) vor fi mai rare si vor urmari piata cu intarziere, dar in acelasi timp pot oferi o reasigurare unui investitor cu privire la inversarea unui trend de crestere sau scadere.