Sursa: FinMentor

Data: 29/09/2011

Contractul Phoenix la Sibex

Incepând din 19 septembrie 2011, participantii pe piata Sibex au la dispozitie un nou produs: contractul futures "Pachetul Phoenix", avand simbolul PHX. Activul suport este calculat ca diferenta dintre pretul futures a zece uncii de aur si pretul futures al indicelui bursier nord-american: DJIA, ambele cotatii fiind publicate de Chicago Mercantile Exchange (CME) si denominate in RON. Volatilitatea acestui contract poate fi foarte mare atunci cand cotatiile indicelui Dow Jones si cele ale aurului sunt anticorelate. O astfel de perioada a fost cea inceputa la mijlocul lunii iulie 2011 si pana in august, cand, pe fondul temerilor legate de o noua faza a crizei mondiale, aurul a crescut pana peste 1900 USD/uncie iar Dow Jones a scazut semnificativ. In aceste conditii, PHX ar fi avut o puternica evolutie ascendenta, crescand in cinci saptamani cu peste 220 %. Pentru a avea o imagine a acestei volatilitati, si mai ales a evolutiei acestui instrument anterior lansarii sale recente, prezentam in Figura 1 un grafic ce simuleaza evolutia saptamanala a PHX, pornind de la cotatiile aurului si respectiv ale indicelui american preluate de pe platforma XTB, incepand cu 4.01.2009 si pana pe 25.09.2011.

Simularea evolutiei saptamanale a contractului Phoenix

Fig. 1 – Simularea evolutiei saptamanale a contractului Phoenix

 

 

 

 

Din figura de mai sus se poate observa ca, pentru perioada reprezentata, prima valoare a PHX ar fi fost negativa: -27. Cu toate acestea, n mai putin de trei ani, maximul atins (in august 2011) a fost de aproape 8000. Tot din acest grafic se poate remarca si cresterea exploziva, cu peste 330% a PHX, intr-o perioada de  doar 16 saptamani -incepand cu 1 mai 2011 si pana pe 14 august 2011.
Cu toate acestea este evident ca, in perioadele de timp in care aurul si Dow Jones sunt corelate, si volatilitatea PHX este mult mai scazuta. Chiar si atunci se pot obtine castiguri consistente pe PHX "pariind" corect pe componenta mai volatila: long PHX cand se estimeaza o apreciere mai accentuata a aurului, respectiv short atunci cand se mizeaza pe o depreciere mai semnificativa a indicelui DJIA.
O imagine de ansamblu a evolutiilor saptamanale a DJIA si a aurului, incepand cu anul 2006 este prezentata in figura 2

Gold si DJ evolut

Fig. 2 –Evolutia saptamanala a indicelui DJIA suprapusa peste cea a aurului
 
Consideram ca astfel de produse structurate precum PHX pot fi deosebit de utile investitorilor si mai ales speculatorilor, insa o conditie esentiala pentru succes este popularizarea lor.