Sursa: FinMentor

Data: 15/09/2011

Consideratii Fundamentale

Pe termen intermediar, dolarul american ramane pe un trend crescator in fata celor mai importante valute din lume precum ar fi euro si lira sterlina.  Cu toate acestea, este de asteptat ca in trend de apreciere a valutei americane care este foarte posibil sa mai dureze cel putin pana la sfarsitul anului, sa existe si perioade de corectie volatile care sa ofera oportunitati de speculatie chiar foarte atractive.  Consideram ca in momentul de fata piata se afla intr-o astfel de circumstanta unde perechea GBP/USD se poate aprecia cu circa 100 sau 150 de pips in intr-un interval de timp foarte scurt (de cateva ore sau zile).

Dupa mai bine de 3 saptamani de scaderi consecutive, perechea GBP/USD este predispusa sa inregistreze o apreciere contra-trend care ar putea fi dictata in mare parte de cateve evenimente economice importante.  Pe de o parte, raportul economic din Marea Britania cu privire la vanzarile de retail este posibil sa indice o stagnare in comparatie cu anul precedent si o mica scadere de relativ cu luna precedenta, fapt care ar putea avea un efect pozitiv asupra lirei sterline.  Cu privire la influenta dolarului american asupra perechei GBP/USD, exista cateva rapoarte cheie in urmatoarele doua zile care ar putea contribui la o usoara aprecierea a perechei GBP/USD.  In primul rand, raportul inflatiei din ultima luna este posibil sa indice o slabire a tendintei de crestere a preturilor de consum sau chiar o usoara scadere a acestora in comparatie cu anul precedent, fapt care ar putea influenta pozitiv decizia FED-ului de a lua urmatorul pas catre un nou program de relaxare cantitativa (QE).  Mai mult de cat atat, raportul confidentei consumatorilor din Statele Unite care urmeaza sa fie publicat vineri, ar putea indica o scadere, lucru care ar putea fi perceput de catre investitor ca o proba suplimentara ca economia americana se afla intr-o incetinire, fapt care din nou ar putea intari probabilitatea implementarii unui program QE-3 din partea bancii centrale.

Consideratii Tehnice

Uitandu-ne la evolutia perechei GBP/USD din ultima luna pe un grafic de 8-ore (Figura #1), putem observa formatiunea unei lumanari cu fitil lung a carei pret de inchidere este mult mai sus ca cel de deschidere, un indiciu foarte pozitiv.  Mai mult decat atat, corpul acestei lumari acopera in totalitate corpul lumanarii precedente, de altfel formand ceea ce deseori se numeste "bullish engulfing," o formatiune care are implicatii foarte pozitiv cu privire la evolutia preturilor in urmatoarele ore.

Figura #1:  GBP/USD (8-ore)
GBPUSD (8-ore) - 15.09.2011.jpg
Sursa:  XTB

Daca analizam evolutia preturilor pe un termen de timp mai scurt, putem observa si formarea unui triunghi descedent care are suport in jurul cotatiei de 1,5735 (Figura #2).  O crestere a perechei deasupra valorii de 1,5780 va semnala revenirea pe un trend ascedent (pe termen foarte scurt) cu o posibilia crestere pana la zona de rezistenta indicata in graficul anterior la 8-ore (adica pana la o valoare maxima de 1,5850-1,5880).  Prin urmare, un potential speculator ar avea oportunitatea sa inregistreze un castig de 75-100 de pips cu un risc de aproximativ 40-50 de pips (riscul este echivalent cu distanta dintre suport [1,5735] si valoarea unde cotatie va sparge din triunghiul descendent [~1,5775].

Figura #2:  GBP/USD (1-ora)
GBPUSD (1-ora) - 15.09.2011.jpg
Sursa:  XTB