Sursa: FinMentor

Data: 05/10/2011

Dupa o scadere abrupta de peste 2% in primele ore de tranzactionare a sesiunii de ieri, indicele S&P-500 a reusit sa se inchida pe plus, inregistrand o crestere de aproximativ 1%, in urma ce autoritatile de Bruxelles si-au exprimat sprijinul pentru un nou plan de a refinanta bancile europene.  Acesta ar permite fiecarui stat membru al Comunitatii Europene (CE) sa determine exact care institutii ar necesita refinantare, capitalul necesare ramanand sa fie furnizate din fondul EFSF.  Dupa cum am mentionat in ultimul raport FGMP, acesta decizie reprezinta un prim pas catre o posibila integrare fiscala in tarilor membre UE, deschizand calea catre infintarea unei institutii continentale care ar avea autoritate deplina sa emita obligatiuni comune, sau asa Eurobonds.  In plus, aceasta masura impreuna cu decizia Bancii Centrale Europene (BCE) de a deschide linii de creditare ("swap lines") cu FED-ul (anunt facut la inceputul lunii Septembrie), asigura ca in cazul unui faliment al statului elen, bancile europene nu vor intampina probleme de finantare care are putea ingheta pietele de capital internationale, ducand la o criza similara cu cea care a luat amploare dupa falimentarea firmei Lehman Brothers.

Prin urmare, aceast anunt reduce o mare parte din incertitudinea care a afectat pietele de capital si a dus la probusirea acestor din ultimele 3 luni.  De astfel, consideram ca o crestere a expunerii catre actiuni in momentul de fata ofera o oportunitate atractiva de a beneficia de o posibila revenire a indicilor bursieri in ultimele luni ale acestui sau chiar pe o perioada mai indelungata.

Un alt motiv pentru care credem ca minimele inregistrate in sesiunea de ieri nu vor fi invalidate in urmatoarea perioada se poate datora atat conditiei tehnice a pietei (i.e. oversold) cat si psihologie negative pe care majoritatea investitorilor au imbratisat-o in urma scaderilor accentuate din ultimele luni.

O prima statistica care demonstreaza ca indicii bursieri se afla la un punct extrem este cea prezentata de oscilatorul McClellan.  Dupa cum putem observa din Figura #1 de mai jos, pentru cateva ore la inceputul sesiunii de ieri indicele S&P-500 a strapuns pragul de suport inregistrat la inceputul lunii August dar nu s-a inchis sub acest nivel.  In acelasi timp, oscilatorul McClellan a inregistrat o valoarea negativa dar mult mai ridicata ca cea din August, astfel creand o asa zisa divergenta pozitiva.

Figura #1:  Oscilatorul McClellan vs. S&P-500
McClellan.jpg
Sursa:  XTB

A doua dovada statistica care sustine ipoteza noastra ca pietele de capital au inregistrat un minim intermediar in sesiunea de ieri, este cea oferita de raportul dintre numarul de actiuni care au atins un nou maxim si cele care au inregistrat un nou minim in anul curent (Figura #2).  Conform acestui indicator, piata de capital nu a fost atat de supravanduta (oversold) din luna Octombrie 2008, perioada care a coincis cu apogeul crizei financiare.

Figura #2:  Raportul nMax/nMin vs. S&P-500
New HL.jpg
Sursa:  XTB

In aceasi ordine de idei, raportul dintre numarul de actiuni cu o evolutie pozitiva si a celor cu evolutie negativa (conform graficelor asa zise "point-and-figure"), se afla la cel mai scazut nivel din luna Martie 2009, care a coincis cu minimele pietei urs initiata de criza financiara din 2008 (Figura #3).  Mai mult de atat, ca si in cazul oscilatorului McClellan, putem observa o divergenta pozitiva intre indicele S&P-500 si acest indicator.

Figura #3:  Raportul % actiuni cu tendinta pozitiva
Bullish Percent.jpg
Sursa:  XTB

In cele din urma, asa zisul premium pe care investitorii de la bursa de derivate din Chicago (CBOE) il platesc pentru a cumpara sau vinde contracte "options" pe indicele S&P-500 si care este masurat de indicatorul VIX, a intrecut din nou pragul de 40 numai pentru a doua oara in ultimele doua luni.  O valoarea de peste 30 indica ca majoritatea investitorilor se asteapta ca in urmatoarea perioada (i.e. 1-2 luni) pietele de capital sa continue pe un trend descrescator si sa inregistreze un nivel ridicat de volatilitate.  Uitandu-ne in trecut, putem observa ca ultima oara cand indicele VIX a atins pragul de 40 a fost in vara anului trecut in urma asa numitului "Flash Crash," corespunzator cu minimele din luna Iulie pe care indicele S&P-500 le-a inregistrat la circa 1.010.  In plus de nivelul ridicat (in termeni absoluti) a acestui indice, mai putem observa si o divergenta pozitiva intre S&P-500 si VIX in ultimele doua luni, fapt care din nou sustine ipoteza noastra ca pietele au inregistrat un minim important in sesiunea de ieri.

Figura #4:  Indicele VIX vs. S&P-500
VIX.jpg
Sursa:  www.cboe.com

In aceiasi ordine de idei, un alt raport care cuantifica proportia dintre numarul de contracte de vanzare (put options) si numarul de contracte de cumparare (call options), indica ca piata de capital se afla la o cotitura importanta (Figura #5).  Folosind media mobila exponentiala de 10-zile pentru a netezi volatilitatea ridicata a acestui indicator, putem observa ca ultima oara cand acesta s-a ridicat la un nivel asemanator cu cel din momentul actual a fost la minimele interimare din luna Martie 2008, Octombrie 2008 si minimul pietei urs din luna Martie 2009.

Figura #5:  Raportul Put/Call (CPC)
CPC.jpg
Sursa:  www.cboe.com

In concluzie, ne asteptam ca bursa din Statele Unite sa continue pe trendul ascendent care a fost initiat in sesiunea de ieri, fapt care ar putea impinge indicile S&P-500 in urmatoarele doua luni spre maximele acestui an de la 1.350.  In paralel cu o crestere a lui S&P-500, ne asteptam ca si pietele emergente sa-si revina pe un trend crescator dar a carui panta sa fie mai putin abrupta.