Sursa: FinMentor

Data: 23/08/2011

Consideratii Fundamentale

In ultimile cateva saptamani, guvernul Japonez a devenit din ce in ce mai ingrijorat cu privire la aprecierea acelerata pe care Yen-ul a inregistrat-o in ultimele luni, in urma scaderilor burselor internationale. Pentru a combata aceasta apreciere, Banca Central a Japoniei a intervenit de circa 3 ori in piata valuara de la inceputul anului, de doua ori in luna Martie cand a apelat si la alte banci centrale pentru a sustine o interventie coordonata, si mai recent la inceputul lunii August, dupa ce Yen-ul a atins pragul de 76 in raport cu dolarul American, care reprezinta cea mai ridicata cotatie din ultimii 60 ani.

Motivul principal pentru care autoritatile Japoneze vor sa incurajeze o depreciere a monedei este pentru a usura presiunea competitiva pe care firmele Japoneze de export o intampina pe piata internationala. Un Yen puternic in comparatie cu dolarul American, Euro, etc., va avea efectul de a scumpi produsele Japoneze pe pietele externe si prin urmare de a diminua veniturile si profiturile firmelor multinationale din Japonia. Printre firmele cele mai proeminente care au facut lobby la autoritatile Japoneze cu privire la intarirea Yen-ului includ: Toyota, Toshiba, Sony si multe altele.

Cu toate acestea, in momentul de fata noi consideram ca aprecierea Yen-ului din ultima luna este aproape de sfarsit, si suntem de parere ca o usoara depreciera a monedei atat fata de dolarul American cat si de celelate monede internationale este foarte probabila.

Consideratii Tehnice

In primul rand, dupa cum putem observa din Figura #1, indicele American S&P-500 pare a fi atins un prag de suport in ultimele doua saptamani intr-o zona care coincide atat cu un suport Fibonnaci cat si si cu o zona care precedent a fost de rezistenta, in jurul valorii de 1.100.

Figura #1:  Zona support indice S&P-500
SP-500 (weekly).jpg
Sursa:  XTB

In plus, formarea unui minim intermediar poate fi observat si pe indicele Nikkei care incepand cu luna Iulie, a scazut in 5 impulsuri precum teoria Elliot Wave (Figura #2).

Figura #2:  Formatiune Elliot Wave in indicele Nikkei-225
Nikkei (daily).jpg
Sursa:  XTB

Zona de 8.600-8.700 coincide si cu minimele pe care bursa Japoneza le-a atins in urma scaderilor din luna Martie. Chiar daca corelatia dintre deprecierea Yen-ului si cresterea burselor s-a micsorat in ultimi doi ani, Yen-ul inca ramane o moneda des folosita in tranzactia "carry trade." Considerand ca bursele internationale au inregistrat scaderi mult prea accentuate in luna August si o potentiala revenire este aproape inevitabila, atunci si Yen-ul este posibil sa inregistreze o scadere substantiala in urmatoarele zile si saptamani.

In momentul de fata, valutele care par cele mai probabile sa inregistreze o apreciere considerabila fata de Yen sunt Euro si dolarul Canadian. Putem observa din Figura #3 si #4 (urmatoare pagina), ca in cazul ambelor perechi valutare, o formatiune "Head & Shoulders" este in proces de a se produce. Conform amplitudinii acestor formatiuni, perechile EUR/JPY si CAD/JPY sunt de asteptat sa creasca cu cel putin 200 de pips pana la pragurile de 104 si 80, respectiv.

Figura #3:  CAD/JPY (8-ore)
CADJPY (8 ore).jpg
Sursa:  XTB

Figura #4:  EUR/JPY (8-ore)
EURJPY (8 ore).jpg
Sursa:  XTB