Glosar termeni financiari

cauta

Glosar termeni - E

 

Investitii

Antreprenoriat

Va rugam sa selectati o litera

cauta termen
Pagina:   1 din  2 (Total termeni: 17) Next

Echilibrare (Offset)

"Procedura prin care o pozitie long sau short a unei persoane fizice este lichidata sau inchisa printr-o tranzactie de valoare egala si semn opus."

Ecuatia contabila (Accounting Equation)

"Ecuatia care este baza bilantului contabil: active = pasive + capitalul actionarilor. Se mai numeste si: Ecuatia de bilant contabil."

Ecuatia de bilant contabil (Balance Sheet Equation)

"Active = Pasive + Capitalul actionarilor Se mai numeste si: Ecuatia contabila."

Efect de portofoliu (Portfolio Effect)

"Gradul in care variabilitatea profiturilor generate de o combinatie de active este mai mica decat suma variatiilor activelor luate individual."

Emisiune noua (New Issue)

"O valoare mobiliara oferita publicului (persoane fizice, institutii neguvernamentale sau fonduri) pentru prima data. Emisiunile noi pot fi oferte publice initiale facute de companii private sau clase sau tipuri suplimentare de titluri mobiliare oferite de companii deja listate."

Emitent (Issuer)

"Entitatea cu sau fara personalitate juridica ce a emis, emite sau intentioneaza sa emita instrumente financiare."

Entitati reglementate (Regulated entities)

"Persoanele fizice si juridice, precum si entitatile fara personalitate juridica a caror activitate este reglementata si/sau supravegheata de catre C.N.V.M."

Eurobond

"O obligatiune emisa in afara tarii de origine a emitatorului, de obicei de o organizatie afiliata sau de o filiala. Aceste obligatiuni nu trebuie sa fie vandute in Europa, desi centrul pietei este la Londra. Sunt denominate in valutele depozitate in tara in care se face emisiunea. (ex. obligatiuni Eurodollar)."

Eurodollar

"Un dolar S.U.A. depozitat intr-o banca straina, de obicei - dar nu neaparat - una europeana. Poate fi depozitat si intr-o sucursala straina a unei banci americane."

Evaluare (Appraisal)

"In legislatia comerciala din Statele Unite, un drept statutar limitat acordat actionarilor minoritari care isi exprima in mod explicit dezacordul fata de anumite tranzactii fundamentale, de exemplu fuziuni. In cazul unei astfel de actiuni de "evaluare", valoarea actiunilor grupului disident este determinata in instanta, iar compania trebuie sa plateasca acea valoare numerar actionarilor dizidenti. Model Business Corporation Act (1984) se refera la acest drept cu termenul "drepturile dizidentilor de a obtine plata pentru actiunile lor"."


Pagina:   1 din  2 (Total termeni: 17) Next

dezvoltat de Web Media Bacau