Glosar termeni financiari

cauta

Glosar termeni - L

 

Investitii

Antreprenoriat

Va rugam sa selectati o litera

cauta termen
Pagina:   1 din  3 (Total termeni: 24) Next

La bani (At-the-Money)

"Atunci cand pretul de exercitare al unei optiuni si pretul valorii mobiliare subiacente sunt egale."

La pretul pietei (At-the Market)

"O dispozitie de a cumpara sau vinde la cel mai bun pret de la acel moment, implicand executia neantarziata."

Legaturi stranse (Close links)

"Situatia in care doua sau mai multe persoane fizice sau juridice sunt legate prin: 1) participare, care inseamna detinerea in mod direct sau indirect a 20% sau mai mult din drepturile de vot sau din capitalul social al unei societati comerciale, 2) control, care inseamna relatia dintre societatea-mama si o filiala sau o relatie similara intre orice persoana fizica sau juridica si o societate comerciala. Orice filiala a unei filiale va fi considerata o filiala a societatii-mama, care este in fapt entitatea care controleaza aceste filiale. Se considera legatura stransa si situatia in care doua sau mai multe persoane fizice sau juridice sunt legate permanent de una si aceeasi persoana printr-o relatie de control."

LIBOR

"Acronim pentru London Inter-Bank Offered Rate. Rata dobanzii pe termen scurt la care bancile importante din Londra isi imprumuta reciproc bani. Este un standard obisnuit pentru stabilirea preturilor emisiunilor Eurobond (ex: "35 de puncte de baza peste LIBOR")."

Lichidare (2) (Liquidation)

"In tranzactionarea valorilor mobiliare, se refera la vanzarea unei pozitii long detinute anterior, sau la recumpararea unei pozitii short detinute anterior. Cea de-a doua situatie poate fi numita si acoperire. Vezi: Acoperire."

Lichidare (1) (Clearance)

"1) Compararea tranzactiilor inainte de decontare. 2) Livrarea efectiva a valorilor mobiliare sau a fondurilor in reglarea unei tranzactii."

Lichiditate (Liquidity)

"a) Termen care descrie caracteristica unei valori mobiliare, unui instrument derivat sau unei marfuri de a avea suficiente unitati emise si tranzactionate public astfel incat cumpararea si vanzarea sa aiba loc in mod regulat si de obicei fara variatii substantiale ale preturilor. b) O piata este considerata lichida atunci cand tranzactionarea se petrece cu usurinta pentru ca exista suficiente emisiuni si actiuni. c) O masura a capacitatii unei companii de a-si onora obligatiile financiare curente."

Lichiditate curenta (Current Ratio)

"O forma de masurare a lichiditatii. Se calculeaza impartind pasivele curente la activele curente. Standardul obisnuit este ca o companie cu o lichiditate curenta mai mare sau egala cu 2 are o lichiditate sanatoasa."

LIFFE

"Acronim pentru London International Financial Futures Exchange."

Limita (Limit)

"Se refera de obicei la o limita de tranzactionare, este suma maxima cu care o valoare mobiliara, un instrument derivat sau o marfa poate sa se modifice de la inchiderea zilei precedente, intr-o singura sedinta de tranzactionare. Daca valoarea mobiliara, instrumentul derivat sau marfa atinge acea limita, tranzactionarea sa este suspendata pentru restul sedintei de tranzactionare."


Pagina:   1 din  3 (Total termeni: 24) Next

dezvoltat de Web Media Bacau