Antreprenoriat | Educatie financiara

cauta

Antreprenoriat

 

Investitii

Antreprenoriat

  • “Daca cineva nu a gresit niciodata, inseamna ca nu a incercat sa faca nimic nou.”

    Albert Einstein

  • “Modalitatea de a face bani este aceea de a cumpara cand sangele curge in strada.”

    John D. Rockefeller

  • “O viata in care faci greseli nu este mai onorabila, ci mai folositoare decat una in care nu faci nimic.”

    George Bernard Shaw

Antreprenoriatul reprezinta un proces ce consta in identificarea si urmarirea unei oportunitati de afaceri, in scopul valorificarii acesteia. In consecinta, antreprenor poate fi considerata acea persoana care incearca sa parcurga acest proces intr-o maniera structurata, astfel incat sa obtina succes, respectiv sa obtina un profit satisfacator din valorificarea oportunitatii pe care a sesizat-o. Antreprenor serial poate fi considerat orice antreprenor care reia cu succes acest proces cel putin de doua ori, urmarind oportunitati diferite.

Care este insa deosebirea intre un antreprenor si investitorul intr-o singura afacere? Putem considera in acest caz ca antreprenorul este un investitor, iar investitorul este antreprenor?

Lasand deoparte aspectul legat de posibilitatea finantarii afacerii si din alte surse, putem considera antreprenorul care-si investeste propriile fonduri in afacere, drept un investitor naiv, care abdica de la principiul diversificarii, sau investitorul care-si investeste propriile fonduri intr-o singura afacere poate fi considerat un intreprinzator experimentat, prin prisma aceleiasi lipse a diversificarii?

Oricum am privi aceasta problema, exista o realitate de necontestat si anume aceea ca investitia in propria afacere este considerata ca fiind extrem de riscanta, dovada fiind procentul foarte ridicat de firme care se inchid in cursul primului an de functionare si procentul extrem de scazut al firmelor care supravietuiesc pentru o perioada mai mare de zece ani.

Din aceasta realitate deriva doua provocari principale pentru un antreprenor, si anume:
1. Identificarea unei oportunitati de afaceri cu potential de dezvoltare cel putin pe termen mediu (3 – 5 ani);
2. Urmarirea activa a acestei oportunitati si sustinerea ei pana in stadiul in care devine auto-sustenabila.

Astfel, putem considera ca rolul primordial al antreprenorului este pe de-o parte in stadiul demararii afacerii, iar pe de alta parte in depasirea perioadei de “criza de crestere”, inerenta oricarei afaceri. Despre toate acestea, precum si despre tehnicile si instrumentele aflate la indemana intreprinzatorilor, puteti afla din continutul materialelor urmatoare.

Publicitate

dezvoltat de Web Media Bacau