Glosar termeni financiari

cauta

Glosar termeni - V

 

Investitii

Antreprenoriat

Va rugam sa selectati o litera

cauta termen
Pagina:   1 din  6 (Total termeni: 53) Next

Valabil pana la anulare (Good till Canceled/ GTC)

"Instructiune de cumparare sau vanzare a unei pozitii a unei valori mobiliare care ramane valabila pana cand este executata sau anulata de catre client, sau uneori de catre broker. Numita si: Instructiune deschisa."

Valoare contabila (Book Value)

"Valoarea actiunilor, determinata pe baza situatiilor financiar-contabile ale companiei. Folosind cel mai recent bilant contabil al companiei, pasivele sunt scazute din active, se scade o suma adecvata pentru a reflecta dobanda obligatiunilor preferentiale, si ceea ce ramane se imparte la numarul de actiuni obisnuite, obtinandu-se astfel valoarea contabila pe actiune."

Valoare de piata (Market value)

"Pretul la care un activ si-ar schimba proprietarul daca ar fi vandut pe piata libera."

Valoare echitabila (Fair value)

"Pretul pentru care un activ ar trece de la un cumparator de bunavoie la un vanzator de bunavoie, nici unul dintre ei nefiind supus vreunei presiuni de a cumpara sau vinde, si ambii avand informatii rezonabile despre datele relevante."

Valoare intrinseca (Intrinsic Value)

"Acea portiune din valoarea unei optiuni care corespunde faptului ca se vinde in bani, deosebita de acea portiune care deriva din timp (valoare extrinseca)."

Valoare mobiliara (Security)

"Termen definit in mod specific de legea fiecarei tari. Printre elementele generale se pot numara: (1) o tranzactie in care se investesc bani, (2) investitia se face intr-o companie obisnuita, (3) se asteapta realizarea unui profit rezultand din efortul altora. Printre exemplele importante de valori mobiliare se numara actiunile, obligatiunile si optiunile. Contractele la termen pe marfuri nu sunt de obicei considerate valori mobiliare."

Valoare mobiliara subiacenta (Underlying/Underlying Security)

"Actiunile, marfa, contractul la termen sau cuponul de indice pe care este vanduta o optiune sau un contract la termen. In engleza, adjectivul "underlying" este adesea folosit (in mod gresit) ca substantiv."

Valoare neta (Net Worth)

"Suma cu care activul net depaseste pasivul net. "

Valoare nominala (Face Value)

"Valoarea declarata a unei obligatiuni, ipoteci, a unui bilet sau a altui tip de valoare mobiliara, la scadenta acesteia. "

Valoare nominala (Par Value)

"a) In cazul actiunilor obisnuite, este un numar in general arbitrar inscris pe certificatul de actiune cel mult pentru motive de impozitare. Mai demult valoarea nominala reprezenta pretul de vanzare sau de emitere al actiunilor, dar in practicile de afaceri moderne, valoarea nominala are putina sau nici o semnificatie. b) In cazul obligatiunilor, este vorba de valoarea nominala sau valoare."


Pagina:   1 din  6 (Total termeni: 53) Next

dezvoltat de Web Media Bacau