Glosar termeni financiari

cauta

Glosar termeni - N

 

Investitii

Antreprenoriat

Va rugam sa selectati o litera

cauta termen

Nasdaq

"Acronim pentru "National Association of Securities Dealers Automated Quotations", este principala sursa de informatii asupra tranzactiilor de pe piata OTC din Statele Unite, unde sunt tranzactionate majoritatea actiunilor din sectorul tehnologic."

Nivel de finantare (Funding level)

"Valoarea relativa a activelor si obligatiilor unui plan cu beneficii definite, exprimata de obicei ca procentaj."

Nivel de rezistenta (Resistance level)

"Un nivel teoretic si istoric al preturilor la care cumparatorii isi pierd interesul in actiuni iar pretul se stabilizeaza sau scade. Folosit pentru grafice. Daca niste actiuni depasesc acest nivel, se spune despre ele ca "a scapat". Compara cu: Nivel de sprijin."

Nivel de sprijin (Support level)

"Un nivel teoretic si istoric al pretului care va atrage cumparatori si ii va descuraja pe vanzatori. Pretul la care se considera ca pretul in scadere al unei valori mobiliare se opreste din scadere sau incepe sa urce. Compara cu: Nivel de rezistenta."

Non-purpose Loan

"Un imprumut garantat de valori mobiliare, dar nu cu scopul de a cumpara acele valori mobiliare sau alte valori in marja."

Novatie (Novation)

"Un contract de substitutie. Actul de a inlocui o obligatie cu una noua, prin care fie se inlocuieste vechea obligatie cu una noua, fie se inlocuieste una din vechile parti cu una noua. O novatie poate inlocui o obligatie aparuta intre aceleasi parti, un nou debitor pentru aceeasi obligatie sau un nou creditor pentru aceeasi obligatie. "

Numarul de pozitii deschise (Open Interest)

"Numarul total de contracte la termen sau optiuni care pot fi echilibrate de o tranzactie de inchidere, fie numarul total de pozitii long fie cel de pozitii short care trebuie sa fie egale. Un numar ridicat de pozitii deschise arata ca un contract este probabil foarte lichid, spre deosebire de unul scazut, in care o tranzactie mica poate afecta pretul."


dezvoltat de Web Media Bacau