Glosar termeni financiari

cauta

Glosar termeni - I

 

Investitii

Antreprenoriat

Va rugam sa selectati o litera

cauta termen
Pagina:   1 din  6 (Total termeni: 51) Next

Imprumut cu rabat (Discount Loan)

"Imprumut la care este nevoie ca intreaga dobanda sa fie platita (sau preplatita) la inceputul perioadei de creditare, nu in rate de-a lungul acestei perioade."

Imprumut de broker (Brokers' Loan)

"Imprumut pe termen scurt garantat de valori mobiliare si obtinut de catre broker pentru a finanta debite in marja ale clientului. Poate fi revocat de catre banca imprumutatoare cu un scurt preaviz. Mai este numit si: Imprumut revocabil."

Imprumut revocabil (Call Loan)

"Imprumut pe termen scurt garantat cu valori mobiliare si obtinut de catre brokeri pentru a finanta debite ale marjelor clientilor. Rambursarea lui poate fi ceruta cu un scurt preaviz de catre banca imprumutatoare. Se mai numeste si: Imprumut de broker."

In afara banilor (Out-of the-Money)

"O optiune la cumparare cu un pret de exercitare mai ridicat (sau o optiune la vanzare cu un pret de exercitare mai scazut) decat valoarea de piata curenta a valorii mobiliare subiacente. Optiunile in afara banilor nu au nici o valoare intrinseca. "

In afara bursei (OTC)

"OTC este un acronim pentru over-the-counter. Toate tranzactiile care nu au loc pe o bursa sunt prin definitie OTC (in afara bursei). Este vorba de o piata in afara burselor de schimb. Pe aceasta piata, brokerii si dealerii cumpara sau vand valorile mobiliare prin calculatoare conectate sau prin telefon, nu folosind facilitatile unei burse de schimb. Diferenta dintre OTC si o bursa de schimb devine din ce in ce mai neclara pe masura ce bursele incep sa se bazeze la randul lor din ce in ce mai mult pe retele de calculatoare si din ce in ce mai putin pe spatii traditionale de tranzactionare. Bursa din Toronto, spre exemplu, a eliminat complet spatiul de tranzactionare."

In bani (In-the-Money)

"O optiune cu valoare intrinseca. O optiune la cumparare este in bani atunci cand actiunile subiacente se vand la un pret mai mare decat pretul de exercitare al optiunii. O optiune la vanzare este in bani atunci cand actiunile subiacente se vand sub pretul de exercitare."

Inchidere (Close-out)

"Tranzactionarea unei pozitii opuse dar de semn opus cu scopul de a lichida o detinere curenta. Cei care fac tranzactii "inchid" o pozitie acoperind pozitiile short (cumparand valori mobiliare pentru a acoperi optiunile), acoperind un contract la termen, etc."

Indatorare (Leverage)

"In cazul valorilor mobiliare: a) Avantaj pozitional. b) Utilizarea de credit sau fonduri imprumutate (spre exemplu cumpararea in marja) nu propriul capital, pentru a imbunatati capacitatile speculative si pentru a mari rata profitului unei investitii. c) Rata dintre indatorarea si capitalul unei companii."

Indexare (Indexation)

"Metoda prin care beneficiile de pensie sunt ajustate pentru a lua in calcul modificari ale costului vietii (ex. preturi si/sau castiguri)."

Indexare a salariilor (Wage indexation)

"Metoda prin care beneficiile de pensii sunt ajustate luand in consideratie modificari ale salariilor."


Pagina:   1 din  6 (Total termeni: 51) Next

dezvoltat de Web Media Bacau