Glosar termeni financiari

cauta

Glosar termeni - M

 

Investitii

Antreprenoriat

Va rugam sa selectati o litera

cauta termen
Pagina:   1 din  4 (Total termeni: 33) Next

Management activ (Active Management)

"O modalitate de abordarea a investitiilor care incearca sa obtina un profit mai ridicat decat un anumit punct de referinta, prin alegerea alocarii valorilor mobiliare si a activelor. A se compara cu: Management pasiv."

Management pasiv (Passive Management)

"Modalitate de administrare a activelor care incearca sa obtina rezultate egale cu cele ale pietei sau ale indicelui prin copierea detinerilor din standard. Cand acest lucru este facut de administratori institutionali de fonduri, acestea sunt adesea numite "fonduri de indice", pentru ca detinerile sunt o reflectie fidela a indicelui folosit pentru aprecierea rezultatelor. Compara cu: Management activ."

Managementul riscului (Risk Management)

"In domeniul investitiilor, se refera la monitorizarea si controlul diversilor factori de risc implicati in investirea unui portofoliu."

Mandat (Proxy)

"Document care il imputerniceste pe detinator sa voteze intr-o alegere corporativa in numele altcuiva. Uneori termenul este folosit in vorbire libera pentru a desemna votul, ca in: "avem suficiente mandate pentru a alege un membru". Termenul englezesc "proxy" poate fi folosit si pentru a desemna persoana in cauza (mandatarul): "he's my proxy" = "este mandatarul meu"."

Mandatar de vot (Voting Trust)

"Un acord formal pentru a separa proprietatea asupra actiunilor de dreptul de vot. Inregistrarea actiunilor este transferata unor mandatari care au dreptul sa voteze in numele acelor actiuni. De obicei, toate celelalte drepturi si obligatii asociate proprietatii, cum ar fi dreptul de a primi dividende, raman la proprietarii de drept ai actiunilor. "

Manipulare a pietei (Market Manipulation)

"Tranzactii care nu sunt realizate cu scopuri legitime de tranzactionare ci cu intentia de a crea o falsa impresie de cerere autentica. De obicei este o practica ilegala."

Marca comerciala (Goodwill)

"Un activ necorporal al unei companii. Marca comerciala este valoarea unei companii care nu provine din activele corporale, ci din elemente precum numele si reputatia, locatia, baza de clienti, etc. Nu trebuie trecuta in bilantul contabil decat daca se plateste ceva pentru el. Marca comerciala este de obicei categoria folosita pentru suma platita in plus de o companie fata de valoarea de piata, atunci cand cumpara o alta companie."

Marcare la piata (Mark-to-market)

"Operatiunea de ajustare a valorii unui cont pentru a reflecta, la sfarsitul unei perioade de tranzactionare, castigurile sau pierderile aferente pozitiilor deschise in cont care au rezultat din variatia pretului. Aceasta ajustare se face folosind un pret de referinta care poate fi: cel mai recent pret de inchidere, pret mediu sau un pret stabilit pe baza unor calcule. Marcarea la piata este relevanta in mod special in cazul conturilor in care se tranzactioneaza contracte futures sau in cazul conturilor in marja deoarece in acest fel se poate determina zilnic daca in cont este mentinuta sau nu o marja corespunzatoare."

Marea Tabelă (Big Board)

"Termen folosit uneori pentru a desemna The New York Stock Exchange."

Marfa implinita (Cash Commodity)

"Marfa fizica efectiva (ex. orez, aur, petrol, etc), spre deosebire de contractele la termen asupra acelei marfi. Se mai numeste si: Marfa spot."


Pagina:   1 din  4 (Total termeni: 33) Next

dezvoltat de Web Media Bacau