Generalitati despre riscuri | Educatie financiara

cauta

Generalitati despre riscuri

Trimite unui prieten Versiune print

Investitii

Antreprenoriat

Trimite unui prieten                             Campurile marcate cu * sunt necesare

Numele tau *:

Adresa ta de email *:

Numele prietenului tau *:

Emailul prietenului tau *:

Mesaj aditional:

 

Riscul este un fapt inevitabil al vietii, inerent oricarei investitii care consta in timp, bani sau sentimente.

In domeniul financiar, riscul reprezinta un eveniment posibil si nedorit, a carui producere ar putea provoca anumite pierderi materiale sau morale si care se manifesta in raporturile dintre oameni, sau dintre om si natura.

Riscul poate fi previzibil, atunci cand aparitia pierderilor si/sau marimea acestora pot fi anticipate, sau imprevizibil, atunci cand este determinat de situatii cu totul neasteptate. La originea riscului sta deci incertitudinea, care presupune lipsa de informare sau informarea incompleta, adica necunoasterea. Putem insa considera incertitudinea ca sinonim pentru risc.

Riscurile se amplifica pe masura cresterii complexitatii activitatilor, a cresterii vitezei de derulare a operatiunilor si odata cu cresterea perioadei de timp, deoarece mai mult timp inseamna mai multe posibilitati de aparitie a unui eveniment advers.

Daca rezultatul viitor al unui eveniment nu este cunoscut cu siguranta, respectivul eveniment viitor contine un element de risc. Deoarece nimeni nu poate prezice cu precizie viitorul, trebuie sa acceptam faptul ca o anumita doza de risc este inevitabila.

Riscurile pot fi de mai multe feluri: sociale, politice sau economice, interne sau externe.

Actionam in permanenta si in orice mod posibil pentru a reduce riscul, astfel incat, scopul practic al identificarii si clasificarii riscurilor consta in constientizarea existentei acestora in stransa legatura cu orice activitate economico-financiara, in gasirea metodelor si a cailor cele mai bune de limitare sau acoperire a riscurilor si in punerea in balanta a costurilor aferente asumarii sau acoperirii riscurilor cu beneficiile asteptate.

Principiul calauzitor al managementului financiar (indiferent daca ne referim la finantele personale, antreprenoriat sau la finantele corporatiste) consta deci in maximizarea valorii la cel mai mic cost posibil si la un nivel de risc acceptabil.

In materialele urmatoare am identificat si analizat succint cateva dintre principalele riscuri cu care ne confruntam in domeniul financiar si al investitiilor.

Sursa: FinMentor


Top

dezvoltat de Web Media Bacau