Lichiditatile | Educatie financiara

cauta

Lichiditatile

Trimite unui prieten Versiune print

Investitii

Antreprenoriat

Trimite unui prieten                             Campurile marcate cu * sunt necesare

Numele tau *:

Adresa ta de email *:

Numele prietenului tau *:

Emailul prietenului tau *:

Mesaj aditional:

 

Am abordat subiectul lichiditatilor si in sectiunea Riscuri, insa dintr-o cu totul alta perspectiva. Pe parcursul acestui material ne vom limita insa la aspectul concret al lichiditatilor, de bani cash, detinuti in moneda nationala sau in diverse valute, si din echivalente ale cash-ului, cum sunt cecurile de calatorie si fondurile monetare, sau depozitele bancare, certificatele de depozit si titlurile de stat cu scadente mai mici de 90 de zile.

Prima necesitate de ordin financiar a fiecaruia dintre noi ar trebui sa fie aceea a constituirii unei rezerve de bani lichizi, un nivel al lichiditatilor adecvat situatiei noastre particulare reprezentand fundamentul atingerii bunastarii financiare.

Rolul principal al lichiditatilor este acela de a ne asigura ca, pe termen scurt, putem face fata unor situatii dificile sau unor cheltuieli neprevazute, fara a fi necesar sa recurgem la solutii care ne pot periclita portofoliul de investitii. Cu toate acestea, este de dorit ca lichiditatile sa-si conserve valoarea in timp, astfel incat simpla pastrare a acestora intr-un cont la vedere sau intr-un seif nu este cea mai buna solutie.

Trebuie facuta insa in primul rand distinctie intre doua tipuri de lichiditati, tot atat de necesare pe cat sunt de diferite ca destinatie: lichiditatile de protectie si lichiditatile de urgenta.

Lichiditatile de protectie reprezinta acea rezerva de fonduri care-ti permite pastrarea unui nivel de trai decent (supravietuire) pe o anumita perioada de timp, determinata in functie varsta, venitul actual, si riscul potential ca sursele tale de venit sa fie afectate de un eveniment imprevizibil.

Lichiditatile de urgenta reprezinta o rezerva de fonduri mai consistenta, constituita pentru acoperirea tuturor cheltuielilor absolut necesare pe o perioada in care au loc evenimente negative majore in viata personala, si care depaseste ca durata perioada pentru care au fost constituite lichiditatile de protectie.

Modul de plasare al acestor doua tipuri de lichiditati difera, insa regula de baza este ca aceste fonduri nu trebuie folosite pentru investitii cu grad ridicat de risc, sau pentru speculatii.

Sursa: FinMentor


Top

dezvoltat de Web Media Bacau