Procent Actiuni Deasupra Mediei Mobile (PADMM) | Educatie financiara

cauta

Procent Actiuni Deasupra Mediei Mobile (PADMM)

Trimite unui prieten Versiune print

Investitii

Antreprenoriat

Trimite unui prieten                             Campurile marcate cu * sunt necesare

Numele tau *:

Adresa ta de email *:

Numele prietenului tau *:

Emailul prietenului tau *:

Mesaj aditional:

 

Masurarea procentului de actiuni care se tranzactioneaza mai sus de o anumita medie mobila reprezinta o alta metoda de a cuantifica puterea sau slabiciunea unui anumit trend al pietei de capital. Mediile mobile cele mai frecvent folosite pentru calcularea acestui indicator sunt cele aritmetice sau exponentiale de 50 de zile sau 150 de zile. In plus fata de semnalele de crossover si divergenta, acest indicator poate semnaliza si momente cand piata poate fi considerata overbought sau oversold. Indicatorul poate fi calculat pentru orice piata de capital care are suficienti emitenti listati cu un registru istoric de preturi care sa acopere cel putin 2 ani de zile.

Metoda de Calcul

Formula utilizata pentru calcularea procentului de actiuni deasupra unei medii mobile (PADMM) este prezentata in continuare:

PADMM-50z = (# Actiuni > MM-50z) ÷ (# Actiuni Listate)
PADMM-150z = (# Actiuni > MM-150z) ÷ (# Actiuni Listate)

Din constructie indicatorul PADMM va fluctua intre valorile de 0% si 100%. Dupa cum vom vedea in scurt timp, regiunile 0-25% si 75-100% sunt desemnate ca fiind oversold, respectiv overbought, in timp ce nivelul central de 50% este utilizat in identificarea semnalelor de crossover.

Interpretare

Indicatorul PADMM masoara gradul in care toti emitentii listati la o bursa particpa la cresterea sau declinul general a unui indice bursier. Prin urmare, cu cat mai multe actiuni se tranzactioneaza deasupra unei medii mobile (spre exemplu 50-zile sau 150-zile), cu atat mai puternic este considerat a fi trendul ascendent al unui indice.

Exista 3 metode de interpretare ale acestui indicator. Prima implica determinarea daca indicatorul este deasupra sau dedesubtul liniei centrale. Cand indicatorul este peste linia de 50% vorbim de o piata bull, in caz contrar fiind o piata bear.

A doua metoda defineste niveluri de overbought/oversold, in timp ce a treia metoda evidentiaza divergentele intre PADMM si indicele suport.

Pragul de 50%

La fel ca si alti indicatori tip momentum, intersectarea liniei de 50% serveste drept o reasigurare ca trendul s-a reversat. Cu toate acestea, semnalele apar de obicei cu o intarziere semnificativa, de aceea este recomandabil sa se analizeze doar indicatorul care masoara procentul actiunilor tranzactionate deasupra mediei de 150 de zile. PADMM-50z este cu mult mai volatil, de aceea intersecteaza linia de 50% mult mai frecvent, rezultand si numeroase semnale false. In continuare sunt prezentate doua grafice in care sunt exemplificate atat intersectarea pozitiva, cat si cea negativa:

Crossover Pozitiv

Procent Actiuni Deasupra Mediei de 150-zile (Crossover Pozitiv).jpg

Sursa: Finmentor


Top Continuare articol

dezvoltat de Web Media Bacau