Ce sunt actiunile | Investitii | Educatie financiara

cauta

Ce sunt actiunile

Trimite unui prieten Versiune print

Investitii

Antreprenoriat

Trimite unui prieten                             Campurile marcate cu * sunt necesare

Numele tau *:

Adresa ta de email *:

Numele prietenului tau *:

Emailul prietenului tau *:

Mesaj aditional:

 

Bursa de valori reprezinta o institutie cheie in lumea investitiilor. In ringul bursei se realizeaza o varietate de tranzactii. Dintre toate instrumentele tranzactionate pe piata de capital, actiunile (engl.: stocks, shares) constituie cel mai popular plasament. Dupa cum reaminteste Peter Lynch, detinerea unei actiuni inseamna o participare in capitalul social al societatii comerciale emitente: "Desi uneori se uita prea usor, o actiune nu este un bilet la Loto ... actiunea te face co-detinator al unei afaceri".

De aceea este important ca, inainte de a aborda tehnicile stock marketde analiza si predictie a evolutiei actiunilor, ce sunt prezentate in sectiunile Analiza Fundamentala, respectiv Analiza Tehnica, sa trecem in revista cateva notiuni de baza referitoare la actiuni, chiar daca aceste concepte par mai aride sau mai putin spectaculoase. Detinerea de actiuni ale unei companii (emitent) confera urmatoarele drepturi:

  • Dreptul de proprietate asupra activelor nete ale emitentului, proportional cu numarul de actiuni detinute.
  • Dreptul de a primi dividende – acestea fiind o cota procentuala din profitul realizat de societate,  corespunzatoare cu numarul de actiuni detinute si cu suma totala propusa de conducerea emitentului si aprobata de Adunarea Generala a Actionarilor  pentru plata dividendelor. Trebuie precizat ca dividendul poate fi si zero, in conditiile in care societatea nu a realizat profit sau decizia AGA este de a reinvesti intregul profit obtinut). Tocmai datorita faptului ca dividendul nu are o valoare fixa, actiunile se mai numesc si valori mobiliare cu venit variabil.
  • Dreptul la informare cu privire la evolutia economico-financiara a societatii.
  • Dreptul de a participa la hotararile importante cu privire la activitatea emitentului, precum si la conducerea societatii, prin participarea la (AGA), respectiv prin posibilitatea de a alege si de a fi ales in consiliul de administratie al societatii.
  • Dreptul de proprietate asupra unei parti a activelor societatii, in cazul lichidarii acesteia. Este important de subliniat faptul ca, in caz de faliment, actionarii sunt ultimii care sunt despagubiti - dupa ce se platesc datoriile la stat si catre salariati, creditele bancare, precum  si rascumpararea obligatiunilor emise. Din acest motiv se considera ca gradul de risc al unei detineri de actiuni este mai mare decat in cazul cumpararii de obligatiuni pentru ca in caz de faliment un detinator de obligatiuni este despagubit inaintea actionarului

Sursa: FinMentor


Top Continuare articol

dezvoltat de Web Media Bacau