Indicatorul de cresteri | Investitii | Educatie financiara

cauta

Indicatorul de cresteri

Trimite unui prieten Versiune print

Investitii

Antreprenoriat

Trimite unui prieten                             Campurile marcate cu * sunt necesare

Numele tau *:

Adresa ta de email *:

Numele prietenului tau *:

Emailul prietenului tau *:

Mesaj aditional:

 

Deoarece majoritatea indicilor bursieri sunt compusi doar din cele mai proeminente si viabile companii listate la o bursa de valori, performanta lor poate diferi de cea a emitentilor care nu fac parte dintr-un astfel de indice. Aceste divergente pot uneori preciza o corectie iminenta a pietei de capital, oferind investitorilor o modalitate de a-si sincroniza tranzactiile bursiere intr-un mod mai eficient. Exista numerosi indicatori pe care un investitor ii poate utiliza pentru a urmari performanta globala a unei piete bursiere, printre cei mai raspanditi fiind urmatorii:

  • Advance Decline Line (AD Line)
  • Advance Decline Volume Oscillator (ADV Oscillator)
  • ARMS/TRIN
  • Oscilatorul McClellan
  • McClellan Summation
  • Procent Deasupra Mediei Mobile (PDMM)
In acest articol vom discuta despre calcularea si interpretarea indicatorului "AD Line," ceilalti ramanand sa fie analizati in articole viitoare.

Descriere si Metoda de Calcul

Prin definitie, indicatorul AD reprezinta o insumare a diferentei zilnice dintre numarul actiunilor care au inregistrat o crestere, si cele care au scazut. Formula exacta de calcul este prezentata mai jos, impreuna cu un exemplu:

ADt = ACt - ASt + ADt-1

unde
AC = # actiunilor care au crescut intr-o sesiune bursiera
AS = # actiunilor care au scazut intr-o sesiune bursiera
Calcul AD Line (exemplu).jpg

Valoarea indicatorului AD va depinde intodeauna de punctul de referinta. Spre exemplu, folosind datele din tabelul anterior, daca calculele ar fi inceput din data de 5 Februarie 2004, atunci valorile indicatorului in zilele ulterioare ar fi fost diferite decat cele prezentate. Dupa cum vom vedea in scurt timp, acest lucru nu va modifica in nici un fel forma indicatorului, si de altfel nici interpretarea lui.

Interpretare

Indicatorul AD masoara gradul in care toate companiile cotate la bursa, participa la avansul sau declinul general a unei piete de capital. Ca atare, in mod normal, indicatorul AD va urmari indeaproape directia unui indice bursier precum ar fi S&P500 sau BET-C. Exista insa circumstante cand aceasta corelatie pozitiva nu este respectata, fapt care conduce la ceea ce se numeste o divergenta pozitiva sau negativa. Astfel de conjucturi pot oferi unui investitor un semnal de avertizare timpuriu cu privire la o schimbare iminenta in tendinta actuala a pietei, si in acelasi timp o strategie de a-si optimiza deciziile de cumparare si vanzare.

Divergente Pozitive

O divergenta pozitiva este definita de o tendinta ascendenta a indicatorului AD si un trend descrescator al unui indice bursier. Durata unei astfel de corelatii negative poate dura incepand de la cateva zile sau saptamani pana la cateva luni sau chiar ani. In general, cu cat mai indelungata este aceasta divergenta, cu atat mai pronuntata va fi si eventuala schimbare de trend a pietei.

Sursa: Finmentor


Top Continuare articol

dezvoltat de Web Media Bacau