Oscilatorul McClellan | Investitii | Educatie financiara

cauta

Oscilatorul McClellan

Trimite unui prieten Versiune print

Investitii

Antreprenoriat

Trimite unui prieten                             Campurile marcate cu * sunt necesare

Numele tau *:

Adresa ta de email *:

Numele prietenului tau *:

Emailul prietenului tau *:

Mesaj aditional:

 

Oscilatorul McClellan a fost dezvoltat la sfarsitul anilor 1960 de catre Sherman si Marian McClellan cu intentia de a defini mai precis ciclurile pe termen scurt ale indicilor bursieri. Prin definite, oscilatorul McClellan este construit din doua medii mobile, una de termen scurt (19-zile) si alta de termen mediu (39-zile) a diferentei dintre numarul actiunior in crestere si cele in scadere. In mare parte, este similar cu indicatorul MACD (moving average convergence divergence). In consecinta, la fel ca in cazul MACD-ul, oscilatorul McClellan va genera 2 tipuri de semnale, (1) crossovers si (2) divergente, despre care vom dicuta in detaliu mai jos.

Metoda de Calcul

Formula utilizata pentru calcularea oscilatorului McClellan este prezentata mai jos, impreuna cu un exemplu:

McClellan Oscillator = (MME-19z %Cn)t - (MME-39z %Cn)t

unde
% Cresteri Net (%Cn) = (AC - AS) ÷ (AC + AS)
MME-19z = [%Cnt - (MME-19z %Cn)] × 0.1 + (MME-19z)t-1
MME-39z = [%Cnt - (MME-39z %Cn)] × 0.1 + (MME-39z)t-1

In loc de a folosi diferenta neta dintre numarul actiunilor in crestere si cele in scadere, un raport procentual este calculat dupa cum este aratat in ecuatia (1). In acest mod, variabilitea oscilatorului va fi intodeauna continuta intre valorile de 0% si 100%, de altfel permitand o comparatie valorilor actuale cu cele istorice.

Calcul Indicator McClellan Oscillator (exemplu).jpg

Interpretare

In termeni simpli, oscilatorul McClellan poate fi considerat ca un indicator care cuantifica impulsul indicatorului AD, despre care am discutat intr-un articol anterior. Ori de cate ori media mobila de 19-zile creste peste cea de 39-zile, oscilatorul inregistreaza valori pozitive, semnalizand ca numarul actiunilor in crestere, pe termen scurt, depaseste numarul actiunilor in scadere. O interpretare opusa este valabila in cazul in care media mobila de 19-zile se afla sub cea de 39-zile. Simplu spus, un investitor trebuie sa cumpere in cazul in care oscilatorul McClellan este deasupra valorii zero, si sa vanda cand este in teritoriul negativ. Deseori, divergentele pozitive sau negative pot oferi unui investitor un semnal de avertizare timpuriu cu privire la posibilitatea unei inversari de trend. Pentru a defini modul in care un investitor este recomandat sa utilizeze astfel de semnale, vom incepe prin a considera prima categorie de semnale declansate de oscilatorul McClellan, care sunt cunoscute sub numele de "crossovers."

Crossover-uri Pozitive si Negative

Un "crossover" are loc ori de cate ori valoarea oscilatorului McClellan trece de la negativ la pozitiv, sau vice versa. Cateva exemple ale unor astfel de semnale sunt prezentate in graficele de pe pagina urmatoare alaturi de indicele BET-C.

Sursa: Finmentor


Top Continuare articol

dezvoltat de Web Media Bacau