Contractele futures pe intelesul tuturor | Investitii | Educatie financiara

cauta

Contractele futures pe intelesul tuturor

Trimite unui prieten Versiune print

Investitii

Antreprenoriat

Trimite unui prieten                             Campurile marcate cu * sunt necesare

Numele tau *:

Adresa ta de email *:

Numele prietenului tau *:

Emailul prietenului tau *:

Mesaj aditional:

 

Contractul futures reprezinta o intelegere intre un cumparator si un vanzator prin care cei doi se obliga sa cumpere / respectiv sa vanda o cantitate standard de active la o data ulterioara, numita "scadenta", si la un pret stabilit in momentul intelegerii. Pietele comerciale futures moderne au aparut la jumatatea secolului XIX, momentul de referinta fiind crearea Bursei de Comert de la Chicago (Chicago Board of Trade, CBOT)  în 1848.

In urma cu circa 40 de ani, prin extinderea principiilor care guverneaza pietele futures pentru marfuri si asupra activelor monetare sau diferitelor titluri financiare derivatives3.jpg(bonuri de tezaur, obligatiuni, depozite în eurodolari, etc), au aparut contractele futures pe instrumente financiar-valutare (Financial futures). Acest tip de contracte au cunoscut o dezvoltare exploziva, operatiunile financial futures reprezentand în1990 peste 75% din volumul tranzactiilor la Chicago Mercantile Exchange (CME) si la Chicago Board of Trade (CBOT).

Desi mai exista in continuare si decontare fizica pentru unele tipuri de contracte futures, asa cum sunt cele pe marfuri: petrol, cereale, metale etc, in practica financiara livrarea activului suport si plata acestuia sunt inlocuite de decontarea contractului pe baza pretului activului suport pe piata pe care acesta se tranzactioneaza.

Este important de subliniat ca tranzactionarea la bursa a contractelor futures permite inchiderea lor si inainte de scadenta, la pretul din piata, eliminand inconveniente cum ar fi blocarea banilor pe o perioada determinata de timp sau imposibilitatea de a profita de o evolutie buna a pretului activului suport survenita inainte de scadenta. Practic inchiderea unei pozitii se poate face si la cateva minute dupa ce ea a fost deschisa, in conditiile in care speculatorul respectiv considera ca poate marca astfel un profit multumitor.

Avantaje ale contractelor futures

  • Instrument de minimizare si control al riscului, prin tehnici de hedging
  • Posibilitatea de a tranzactiona in marja, ceea ce poate conduce la obtinerea unui profit mare cu o investitie relativ mica. Trebuie sa atragem atentia ca si reciproca este la fel de adevarata. Iata opinia lui Warren Buffet: referitor la acest aspect: "Din combinatia ignoranta + efect de levier se pot obtine rezultate foarte interesante"  A se vedea in continuare si dezavantajele futures
  • Posibilitatea de a deschide pozitii short, si de a castiga astfel in conditiile scaderii activului respectiv.

Sursa: Finmentor


Top Continuare articol

dezvoltat de Web Media Bacau