Indicele SP-500 la un punct de cotitura | Analize Piete bursiere | Resurse

cauta

Indicele SP-500 la un punct de cotitura

Trimite unui prieten Versiune print

Cursuri

Workshop

Consiliere

Rapoarte FinMentor

Analize

Trimite unui prieten                             Campurile marcate cu * sunt necesare

Numele tau *:

Adresa ta de email *:

Numele prietenului tau *:

Emailul prietenului tau *:

Mesaj aditional:

 

Dupa o scadere abrupta de peste 2% in primele ore de tranzactionare a sesiunii de ieri, indicele S&P-500 a reusit sa se inchida pe plus, inregistrand o crestere de aproximativ 1%, in urma ce autoritatile de Bruxelles si-au exprimat sprijinul pentru un nou plan de a refinanta bancile europene.  Acesta ar permite fiecarui stat membru al Comunitatii Europene (CE) sa determine exact care institutii ar necesita refinantare, capitalul necesare ramanand sa fie furnizate din fondul EFSF.  Dupa cum am mentionat in ultimul raport FGMP, acesta decizie reprezinta un prim pas catre o posibila integrare fiscala in tarilor membre UE, deschizand calea catre infintarea unei institutii continentale care ar avea autoritate deplina sa emita obligatiuni comune, sau asa Eurobonds.  In plus, aceasta masura impreuna cu decizia Bancii Centrale Europene (BCE) de a deschide linii de creditare ("swap lines") cu FED-ul (anunt facut la inceputul lunii Septembrie), asigura ca in cazul unui faliment al statului elen, bancile europene nu vor intampina probleme de finantare care are putea ingheta pietele de capital internationale, ducand la o criza similara cu cea care a luat amploare dupa falimentarea firmei Lehman Brothers.

Prin urmare, aceast anunt reduce o mare parte din incertitudinea care a afectat pietele de capital si a dus la probusirea acestor din ultimele 3 luni.  De astfel, consideram ca o crestere a expunerii catre actiuni in momentul de fata ofera o oportunitate atractiva de a beneficia de o posibila revenire a indicilor bursieri in ultimele luni ale acestui sau chiar pe o perioada mai indelungata.

Un alt motiv pentru care credem ca minimele inregistrate in sesiunea de ieri nu vor fi invalidate in urmatoarea perioada se poate datora atat conditiei tehnice a pietei (i.e. oversold) cat si psihologie negative pe care majoritatea investitorilor au imbratisat-o in urma scaderilor accentuate din ultimele luni.

O prima statistica care demonstreaza ca indicii bursieri se afla la un punct extrem este cea prezentata de oscilatorul McClellan.  Dupa cum putem observa din Figura #1 de mai jos, pentru cateva ore la inceputul sesiunii de ieri indicele S&P-500 a strapuns pragul de suport inregistrat la inceputul lunii August dar nu s-a inchis sub acest nivel.  In acelasi timp, oscilatorul McClellan a inregistrat o valoarea negativa dar mult mai ridicata ca cea din August, astfel creand o asa zisa divergenta pozitiva.

Figura #1:  Oscilatorul McClellan vs. S&P-500
McClellan.jpg
Sursa:  XTB

Sursa: FinMentor


Top Continuare articol

Publicitate

dezvoltat de Web Media Bacau