Riscul%20de%20lichiditate | Educatie financiara

cauta

Riscul%20de%20lichiditate

Trimite unui prieten Versiune print

Investitii

Antreprenoriat

Trimite unui prieten                             Campurile marcate cu * sunt necesare

Numele tau *:

Adresa ta de email *:

Numele prietenului tau *:

Emailul prietenului tau *:

Mesaj aditional:

 

Lichiditatea reprezinta capacitatea unui activ de a fi transformat in bani fara pierderea valorii sale. Astfel, un activ este cu atat mai lichid, cu cat poate fi mai usor si mai repede transformat in bani cash.

Riscul de lichiditate este deci asociat detinerii de active reale sau financiare, iar evaluarea efectelor lui presupune estimarea reducerii valorii de piata a acestor active, atunci cand vanzarea lor imediata este necesara sau inevitabila pentru obtinerea de cash in cel mai scurt timp.

Din aceasta perspectiva, investitorii individuali trebuie sa evalueze din timp, si cu o atentie chiar mai mare decat investitorii institutionali, care este probabilitatea de a avea nevoie de bani lichizi de pe o zi pe alta si sa stabileasca nivelul minim de active lichide pe care trebuie sa il includa in portofoliul propriu pentru a putea face fata oricarei situatii neasteptate.

Spre exemplu, o proprietate imobiliara (activ real) poate suferi o reducere semnificativa a valorii sale de piata atunci cand proprietarii sunt nevoiti sa o transforme imediat in bani, fiind foarte posibil ca sa nu reuseasca acest lucru chiar daca fac o reducere de pret importanta, in timp ce unitatile de fond ale fondurilor deschise de investitii sau actiunile (ambele din categoria activelor financiare) apartinand companiilor tranzactionate frecvent si in volum mare pot fi transformate in cash aproape imediat si practic fara ca aceasta sa aiba un impact negativ asupra valorii lor. Deci, cu cat piata unui activ este mai lichida, cu atat scade riscul detinerii acestuia si creste volumul tranzactiilor.

De asemenea, exista si o teorie a preferintei pentru lichiditati, care explica comportamentul investitorilor de a prefera obligatiunile pe termen scurt in detrimentul celor pe termen lung, chiar daca cele din urma ofera randamente mai mari (obligatiunile fac parte tot din categoria activelor financiare).

Situatia este insa mai complicata decat atat, prin faptul ca riscul de lichiditate nu trebuie luat in considerare izolat, ci in paralel cu alte riscuri, ale caror efecte le puteti identifica in materialele urmatoare.

Sursa: FinMentor


Top

dezvoltat de Web Media Bacau