Introducere%20in%20Teoria%20Dow | Investitii | Educatie financiara

cauta

Introducere%20in%20Teoria%20Dow

Trimite unui prieten Versiune print

Investitii

Antreprenoriat

Trimite unui prieten                             Campurile marcate cu * sunt necesare

Numele tau *:

Adresa ta de email *:

Numele prietenului tau *:

Emailul prietenului tau *:

Mesaj aditional:

 

Unul dintre pilonii analizei tehnice este teoria fundamentata de Charles Dow la începutul secolului XX. Aceasta constituie cea mai veche abordare tehnica formala a pietei, fiind initial utilizata pentru a stabili tendinta pietei bursiere in ansamblu sau a diferitelor actiuni, si in special pentru a indica modificarile sau rasturnarile de pret. Trebuie precizat ca redactorul Dow de la Wall Street Journal a scris doar cateva editoriale despre conceptele sale, fara a publica insa vreo carte. La forma actuala a teoriei Dow au contribuit o serie intreaga de specialisti, incepand cu S.A. Nelson, continuand cu W. Hamilton si finalizand cu R. Rhea, autorul care a scris lucrarea “The Dow Theory”. Charles Dow, initiatorul teoriei Dow

MISCARILE PRETULUI. Teoria Dow identifica pe piata actiunilor urmatoarele trei tipuri de miscari ale pretului:

  • Miscarea primara (main movement). Acesta este trendul pe termen lung, numit si trend major. Miscarea primara poate sa se desfasoare timp de cateva luni sau chiar ani. Durata sa nu poate fi pronosticata cu precizie. Schimbarea trendului major este cauzata de unul sau o serie de evenimente majore. Important pentru analistul tehnic este sa identifice corect acest trend, respectand sfatul simplu dar extrem de pretios reflectat in citatul cu care am inceput acest material. La fel de adevarata este insa si completarea adusa de cel de al doilea citat: elementele psihologice nu trebuie sa afecteze judecata si analiza corecta a traderului, astfel incat acesta sa depisteze din timp finalul unui trend major, si sa actioneze in consecinta . - in crestere sau in scadere - care dureaza patru ani sau mai mult.
  • Miscarea secundara (secondary movement). Numit si trend mediu, miscarea secundara este in fapt o miscare contrara trendului principal, numita si corectie. Durata tipica este cuprinsa intre cateva saptamani si trei luni. Este extrem de important de facut diferenta intre o corectie si schimbarea trendului principal. In acest sens s-au facut urmatoarele statistici, bazate pe observatii istorice: miscarile secundare de regula conduc la retrageri de 50% fata de extremul precedent atins in cadrul miscarii primare. Alte retrageri tipice sunt la 33%, respectiv 67%. corectiile sunt in general mai rapide si mai abrupte decat miscarea principala finalul unei miscari secundare este caracterizat de multe ori de volatilitate si/sau volume mici.
  • Miscarea tertiara, numita si trend minor (minor trend) sau miscare zilnica. Acest tip de miscari nu este considerat a fi prea important in cadrul teoriei Dow, deoarece focalizarea principala a teoriei este pe termen lung. Riscul major in cazuI in care s-ar acorda prea multa atentie miscarilor tertiare ar fi acela de a pierde din vedere imaginea de ansamblu. plus, miscarile pe termen scurt sunt caracterizate si de mult zgomot (engl.: noise). Tocmai aceasta caracteristica a fluctuatilor intraday face extrem de dificila o prognoza cu un grad mare de acuratete, semnalele false fiind mult mai frecvente in acest caz. Durata tipica a miscarilor tertiare este cuprinsa intre cateva ore si cateva zile.

Teoria Dow este construita pornind de la observatia ca in general preturile nu evolueaza liniar. Orice grafic este caracterizat de minime (engl,: troughs)  si maxime (engl,: peaks) locale.

Sursa: FinMentor


Top Continuare articol

dezvoltat de Web Media Bacau